Доступність посилання

ТОП новини

Це вам не «Гра престолів»: студентові загрожує ув’язнення через зображення Джона Сноу Ісусом


«Якщо я захочу отримати роботу, звичайно, ніхто мене не найме», – каже 19-річний російський студент Данило Маркін
«Якщо я захочу отримати роботу, звичайно, ніхто мене не найме», – каже 19-річний російський студент Данило Маркін

Росія вже засудила одного блогера за знущання з християнства тим, що він грав у церкві в гру Pokemon Go. Тепер ув’язнення загрожує російському студентові через інтернет-мем, що прирівнює Ісуса Христа до героя популярного телевізійного шоу «Гра престолів».

Данилові Маркіну, 19-річному студентові із сибірського міста Барнаул, загрожує до п’яти років позбавлення волі. Його звинувачують у підбурюванні ненависті публікацією кількох сатиричних щодо християнства образків у соціальній мережі «ВКонтакте».

Звинувачення проти Маркіна, про які він вперше публічно заявив цього тижня, з’явилися на тлі посилення переслідування в Росії свободи висловлювання поглядів в інтернеті. Як стверджують правозахисники, це робиться із метою придушення інакомислення і допомагає працівникам правоохоронних органів фальсифікувати справи.

Та Маркін – не єдиний росіянин, якому загрожує в’язниця через інтернет-меми. Він розповів про свою справу після того, як цього тижня інша мешканка Барнаула, 23-річна Марія Мотузна, привернула в Росії увагу дописом у твітері про звинувачення її в екстремізмі через картинки в соціальній мережі на тему релігії.

Згідно із матеріалами справи, з якими ознайомилося Радіо Свобода, Маркіна звинувачують у «розпалюванні ненависті або ворожнечі» до віруючих серією сатиричних зображень на його сторінці у «ВКонтакте» у період з грудня 2013-го по січень 2017 року.

Серед зображень, на які посилаються у справі, є перероблена у фотошопі версія однієї з найвідоміших російських православних ікон «Трійця», що показує трьох янголів, які збираються покурити марихуану.

А інша картинка зображує Джона Сноу, відомого персонажа серіалу HBO «Гра престолів», у ролі Ісуса Христа і має підпис «Джон Сноу Воскрес! Воістину Воскрес!».

Одна з картинок зображає Джона Сноу, відомого персонажа серіалу «Гра престолів», у ролі Ісуса Христа
Одна з картинок зображає Джона Сноу, відомого персонажа серіалу «Гра престолів», у ролі Ісуса Христа

Згідно із матеріалами справи, Маркін опублікував це зображення в грудні 2016 року, і воно «містить лінгвістичні та психологічні елементи, що принижують людську гідність групи людей, об’єднаних прихильністю до християнства».

Сам Маркін повідомив Радіо Свобода, що влада спочатку хотіла звинуватити його за законом від 2013 року, підписаного президентом Росії Володимиром Путіним. Закон передбачає кримінальну відповідальність за «публічні дії», спрямовані на «образу релігійних почуттів» віруючих. Тим не менш, зрештою йому пред’явили звинувачення в мові ненависті.

Найвідоміший такий випадок в Росії – це історія блогера з Єкатеринбурга Руслана Соколовського, якого засудили до умовного дворічного ув’язнення через образу почуттів віруючих. Він опублікував відео, як грає в гру Pokemon Go в церкві. Соколовського засудили через мову ненависті – «розпалювання ворожнечі та образу почуттів віруючих».

Слідчі порушили справу проти Маркіна в липні 2017 року. Вони вдерлися в його квартиру та вилучили комп’ютер та інше обладнання.

Федеральна служба фінансового моніторингу Росії також додала його в чорний список «терористів та екстремістів». Таким чином, він не може мати доступ до банківських карток і рахунків на своє ім’я.

«До цього всього, якщо я захочу отримати роботу, звичайно, ніхто мене не найме», – пояснив по телефону Маркін, який працює графічним дизайнером та фотографом, щоб заробляти гроші під час навчання.

За його словами, він не має іншого способу використовувати фінанси, аніж готівкою. «Це велика проблема, коли ти маєш відправити комусь гроші», – пояснив студент.

Маркін повідомив, що коли з самого початку його затримали, він підписав протокол про те, що він порушив закон щодо публікацій онлайн. Про цей крок, каже Маркін, він тепер шкодує.

«Якби я цього не зробив, в них би на мене нічого б не було», – сказав він.

Маркін також зазначив, що він швидко відмовився від призначеного державою адвоката, якого йому надали.

Його нинішній юрист, Олександр Єрьоменко, розповів Радіо Свобода, що сподівається, що суд звільнить його клієнта через «відсутність доказів злочину». За його словами, наступне судове засідання в Барнаулі відбудеться 30 липня.

Маркін зазначив, що вся ситуація негативно відобразилася на його здоров’ї через «постійний стрес». Він повідомив, що має проблеми із печінкою, які змусили його переглянути своє харчування.

«Неприємно, звичайно, коли вся влада працює проти тебе», – сказав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG