Доступність посилання

ТОП новини

«Репортери без кордонів» хочуть зустрічі з Януковичем уже в вересні


Керівник європейського напрямку міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Ельза Відаль
Керівник європейського напрямку міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Ельза Відаль

Київ – Представники міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» очікують зустрічі з Президентом України вже у вересні цього року. Про це в інтерв’ю «Радіо Свобода» заявила керівник європейського напрямку організації Ельза Відаль. Нині «Репортери без кордонів» перебувають із візитом у Києві, а в середині серпня опублікують звіт щодо стану свободи слова в Україні.


– Чому «Репортери без кордонів» вирішили приїхати до України?


– Нас насторожило те, як за останній місяць збільшився тиск на мас-медіа в Україні. Подекуди це окремі ситуації, подекуди факти порушень свободи слова стосуються журналістських колективів. Тому ми і приїхали – щоб перевірити рівень свободи слова в Україні. Цього разу ми зустрічаємося з журналістами та правозахисниками.

– Ви вже другий день у Києві, мали кілька зустрічей і з представниками українських ЗМІ, і з народними депутатами. Які ваші перші враження щодо ситуації зі свободою слова в Україні?

– Серед основних проблем, як нам здається, – конфлікт інтересів у великих медіавласників. Адже вони повинні, з одного боку, забезпечувати діяльність своїх мас-медіа; з іншого, вони переймаються за свій бізнес, успішність якого залежить певною мірою від настроїв влади. Ця проблема особливо стосується телебачення, а це ж – основне джерело інформації для багатьох людей!

– Як можна розв’язати проблеми зі свободою слова в Україні?


– Зазвичай їх можна розв’язати двома способами: ухвалювати нові закони у сфері підтримки свободи слова або ж, що значно ефективніше, – дотримуватися вже чинних. Що це означає? Наприклад, те, що Генеральна прокуратура та міліція не повинні піддаватися на політичний тиск і повинні сприяти, а не перешкоджати, роботі журналістів. Тобто ці органи мають працювати на благо людей, а не влади.

– Випадки перешкоджання професійній діяльності журналістів – як бути з цією проблемою?


– Ми сподіваємося, що українська влада не заплющуватиме очі на ці ситуації. Що нас найбільше насторожує, так це відомі випадки, коли мало того, що журналістам заважали виконувати їхні професійні обов’язки, їх ще й звинувачували в якихось порушеннях!

– Цього разу «Репортерам без кордонів» не вдалося зустрітися з Президентом України та керівництвом його Адміністрації. Чи розчаровані ви з цього приводу і чи збираєтеся незабаром зустрітися з керівництвом України?

– Звісно, ми були дещо розчаровані, але ми розуміємо, що між організацією та Адміністрацією Президента виникли деякі непорозуміння. Ми очікуємо, що керівництво держави буде готове до зустрічі, наприклад, на початку вересня. «Репортери без кордонів» дуже розраховують на цю зустріч, адже нам важливо знати, чи здатна влада вирішувати проблеми і чи визнає їх узагалі. Щойно з Адміністрації нам повідомлять, мовляв, уже за тиждень Президент чи його оточення готове до розмови, ми готові вирушати. Зрештою, це лише три години польоту.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG