Доступність посилання

ТОП новини

США непокоїть стан здоров’я кримських татар – політв’язнів Росії


Сполучені Штати висловили занепокоєння станом здоров’я кримських татар, яких ув’язнила Росія з політичних мотивів, і закликали Росію звільнити політв’язнів. Про це йдеться в заяві місії США при ОБСЄ, виданій 2 квітня.

Щонайменше у двох із політичних в’язнів, включаючи лідера руху «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва, є симптоми COVID-19, але їм не надається належного лікування, мовиться в заяві.

«Із часу вторгнення російських військ до Криму шість років тому громадяни України страждають від рук іноземного окупанта. Щотижня США й інші країни ОБСЄ наголошують на порушеннях російською окупаційною владою прав кримських татар та інших громадян України, які виступають проти російської окупації», – мовиться в заяві.

Такі порушення включають залякування, свавільні арешти, затримування і катування.

Ми категорично відкидаємо будь-які спроби Росії представити свою присутність у Криму як щось відмінне від окупації
Заява місії США при ОБСЄ

США окремо висловили занепокоєння тим, що 25 березня окупаційна влада відкрила нову кримінальну справу проти голови Меджлісу Рефата Чубарова, коли він мирно протестував проти захоплення Росією Криму.

США виступили проти мілітаризації Криму Росією. «Ми категорично відкидаємо будь-які спроби Росії представити свою присутність у Криму як щось відмінне від окупації», – наголошено в заяві.

Сполучені Штати також іще раз засудили указ президента Росії Володимира Путіна від 20 березня, за яким лише громадяни Росії можуть володіти землею в Криму. «Це ще одна спроба порушити суверенітет України і крок, який дискримінує мешканців Криму, які зберегли українське громадянство», – мовиться в заяві.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG