Доступність посилання

ТОП новини

Інститут книги, занепад бібліотек та обмеження на російське – видавці про підсумки 2017 року 


В одній з книгарень Києва, листопад 2017 року
В одній з книгарень Києва, листопад 2017 року

Серед «книжкових» перемог 2017 року – обмеження на ввіз російських книг, каже письменник і видавець Віктор Капранов. Проте й складнощів вистачає: за його словами, в Україні стрімко зменшується кількість бібліотек. Із видавцем погоджується колега Віктор Зеленський. Ця тенденція, побоюється він, обмежує доступ до літератури тим, хто не може купувати дорогі книги.

Підбиваючи підсумки 2017 року для книжкового ринку, видавець і письменник Віталій Капранов називає переломною подією обмеження на ввіз російських книг, що стало чинним минулого січня. Побоювання, що український книжковий ринок, мовляв, спорожніє без продукції з Росії, за словами Капранова, не підтвердилися.

Минулого року вперше без російських книжок, без російських видавництв пройшов Книжковий ) Арсенал, і ніхто не помер
Віталій Капранов

«Минулого року вперше без російських книжок, без російських видавництв пройшов (Книжковий – ред.) Арсенал, і ніхто не помер, усі залишилися живими, мало того, дуже багато українських видавців отримали нових покупців. І Львівський форум обійшовся без російської книжки», – згадує письменник в ефірі «Ранкової Свободи».

Основний поштовх до розвитку, за його словами, отримала перекладна література, натомість ринок української авторської книги ще чекає свого розквіту.

Письменник Віталій Капранов
Письменник Віталій Капранов

Щоб українські письменники творили в рази більше книг, потрібно дуже багато часу
Віталій Капранов

«Щоб українські письменники, науковці, поети, художники творили в рази більше книг, потрібно дуже багато часу, а коли ми купуємо права за кордоном, то це відбувається швидко», – пояснює літературний діяч.

Віра Соловйова
Віра Соловйова

Вона й далі досліджуватиме ці теми, проте, каже, не відчуває достатньої підтримки з боку держави.

«Упродовж 2017 року не були відновлені державні програми, бо наші книжки – це власне книжки, котрі мають бути в бібліотечних фондах, а бібліотеки не мають можливості їх закуповувати, тому ми працюємо серед студентів, університетів», – пояснює Соловйова.

Мова йде про програму «Українська книга», реалізація якої є одним із завдань Українського інституту книги. Проте він, за словами видавця, ще фактично не працює.

В одній з київських бібліотек
В одній з київських бібліотек

Із тим, що українські бібліотеки переживають не кращі часи, згоден і Віталій Капранов. Він стверджує, що в районних центрах бібліотеки масово закриваються.

Йде тотальний погром бібліотечної системи, особливо в селах. Книжки пакують в мішки для комбікорму, вивозять на ферми
Віталій Капранов

«Сьогодні йде тотальний погром бібліотечної системи, особливо в селах. Є нові громади, де закрили всі бібліотеки, попри те, що це заборонено, попри те, що це незаконно – просто на ключ по факту закрили. Це не про те навіть, що не дають грошей на закупівлю книжок – це таке загальне. Ні, просто фізично нищать. Книжки пакують у мішки для комбікорму, вивозять на ферми», – розповідає письменник Капранов.

Український інститут книги було створено восени 2017 року, і серед його цілей заявлена популяризація книгочитання в Україні. Проте Віталій Капранов налаштований скептично.

«На превеликий жаль, можемо сказати, що в його функціях не простежується нічого, що стосувалося б бібліотек і культурної інфраструктури. Інститут книги буде займатися тим, чим не хочуть займатись Міністерство культури та Держкомтелерадіо. Це структура з невизначеними повноваженнями, невизначеними функціями», – каже він.

Із Капрановим погоджується й директор видавництва «Авіаз» Віктор Зеленський. Він підтверджує: відсутність бібліотек – проблема всеукраїнська.

«От я приїхав у Житомирську область, у бібліотеку. Вона не поповнювалась п’ять-шість років. Навіть взяти ту ж саму Київську область – Управління культури не закуповує книги, в обласному бюджеті вже шість років поспіль не виділяються кошти», – нарікає Зеленський.

Висока вартість друкованих книг та низька купівельна спроможність населення дає ситуацію, коли багато хто з потенційних читачів не мають доступу до літератури.

Бідне населення не може купити яскраву гарну книгу, тому що вона коштує великих грошей
Віктор Зеленський

«Бідне населення не може купити яскраву гарну книгу, тому що вона коштує великих грошей. Тиражі все менші й менші... Я думаю, що держава повинна подумати про те, що наповненість бібліотек має бути максимальною», – каже видавець.

Видавці все ж не втрачають оптимізму. Книжкова галузь, за їхніми словами, розвивається завдяки зусиллям приватних видавництв та читачів.

Народжується ринок. Але цей ринок затиснутий
Віра Соловйова

«Суспільство потребує, суспільство демонструє активність, і є зріст ринку. Дійсно, зайти на виставку будь-яку книжкову чи до книжкової крамниці – ми бачимо, скільки нових видань є. Народжується ринок. Але цей ринок зараз затиснутий», – стверджує Соловйова.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG