Доступність посилання

ТОП новини

39 талановитих українців цього року почнуть навчання у престижних університетах і школах США


Фіналісти відбору Ukrainian Global Scholars
Фіналісти відбору Ukrainian Global Scholars

У Сполучених Штатах завершився вступний процес-2020. Учні отримали відповіді щодо зарахування до омріяних шкіл і коледжів. 15 українських школярів уже з осені стануть студентами провідних університетів США. Ще 11 талановитих українців вступили до американських шкіл-пансіонів. Причому троє отримали престижну стипендію Davis Scholarship, яка в майбутньому частково покриє їхні витрати на навчання у коледжі.

Всі ці школярі – фіналісти минулорічного відбору Ukrainian Global Scholars, благодійної організації, мета якої – допомагати талановитим українцям вступати до провідних світових шкіл і вишів.

Із 2015-го Ukrainian Global Scholars щороку навесні проводить український конкурс, на якому відбирає найталановитіших учнів, щоб потім допомогти їм вступити до омріяного навчального закладу. Всього з когорти, яку Ukrainian Global Scholars відібрала навесні 2019-го (42 фіналісти), цього року до американських шкіл і вишів вступили 26. Іще 13 фіналістів і фіналісток конкурсу, які були відібрані у 2016-му, 2017-му і 2018-му, цього року випускаються з американських шкіл-пансіонів і продовжать навчання у найкращих коледжах США.

Юлія Лемеш, президентка Ukrainian Global Scholars у США, розповідає: цьогорічні переможці вступили до приватних шкіл-пансіонів, в яких навчались президенти США, актори й винахідники. «Наприклад, Deerfield, Woodberry Forest, Phillips Academy Andover, Lawrenceville, Ethel Walker, Masters, Northfield Mount Hermon. Серед коледжів – Stanford, Dartmouth, Princeton, MIT, UPenn, Smith, Tufts, Northwestern Qata. Туди дуже важко потрапити, а ще важче одержати повні стипендії, які дістали наші студенти. Мова йде про декілька повних стипендій на тисячі студентів з усього світу», – додає вона.

Починаючи з 2015-го, Ukrainian Global Scholars допомогли вступити до американських престижних вишів чи шкіл 80 талановитим українцям. Всього з моменту старту проєкту учні подали на український конкурс понад дві тисячі заявок. 40% заявників – це мешканці маленьких міст і сіл.

Кожного року організація й її засновники і волонтери стають для фіналістів українського відбору справжніми менторами. Вони допомагають їм оплатити і підготуватися до спеціальних вступних тестів (TOEFL і SAT), правильно заповнити і подати документи. Знаходять їм родини у США, де вони живуть під час канікул, а також стажування в провідних компаніях України влітку. Підтримують і їхні соціальні проєкти.

Юлія Лемеш
Юлія Лемеш

У грошовому еквіваленті з моменту заснування Ukrainian Global Scholars організація допомогла отримати понад 20 мільйонів доларів у стипендіях на навчання, проживання й харчування для талановитих українців.

Наразі Ukrainian Global Scholars відбирає нову когорту фіналістів 2020-го. Заявки від школярів приймають до 15 квітня.

Лемеш закликає дітей не боятися т подаватися. «Наша мета – щоб якомога більше студентів підготувало заявку. Ми шукаємо не лише переможців олімпіад. Нас дуже цікавлять студенти з унікальною історією, бажанням навчатись, брати відповідальність за свої проєкти, віддавати спільноті й Україні. Деякі наші фіналісти й гадки не мали, що зможуть пройти всі етапи відбору Ukrainian Global Scholars. А зараз – навчаються у найкращих школах чи коледжах світу», – розповідає президентка організації.

Заявки чекають від учнів 8–11 класів. Восьми-десятикласники подають документи до шкіл. Випускники – одразу до вишів. Для того, щоб податися, потрібно мати високі знання з англійської мови і найвищі бали з державної підсумкової атестації, бути непересічною особистістю з цікавими захопленнями. Ще важлива вимога – заявник має бути зі звичайної родини з середнім достатком.

Ми віримо в те, що західна освіта для України – панацея
Юлія Лемеш

Лемеш розповідає, що глобальна мета Ukrainian Global Scholars – виховати нове покоління молодих українських лідерів із західною освітою, які зможуть взяти на себе відповідальність за керування Україною, створення робочих місць і розвиток економіки. Адже одна з базових вимог програми полягає в тому, що після навчання за кордоном талановиті українці мають повернутися на Батьківщину і працювати вдома.

«Ми хочемо, щоб під словом «схема» ці люди розуміли лише графічні зображення процесів, а не способи особистого збагачення. Ми хочемо, щоб в Україну повертались тисячі молодих спеціалістів, які володіють кількома мовами, знають найкращі світові практики, мають розгалужену мережу контактів, бажання і здатність збудувати нову Україну. Саме такий підхід у свій час обрав Китай, Сінгапур, Індія, Південна Корея. Ми віримо в те, що західна освіта для України – панацея», – додає Лемеш.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG