Доступність посилання

ТОП новини

Невпізнаваний: Грозний під час війни і зараз

Діана Маркосян приїхала до столиці Чечні Грозного, щоб задокументувати, як змінилося місто з часів Першої чеченської війни. Фотографії показують знищені вулиці та будівлі в часи воєнних дій 1994–1996 років, а також їх же сьогодні – після масової відбудови міста.

Російські війська у Грозному вбили близько 80 тисяч людей, знищивши місто вщент танками, артилерією, авіабомбардуваннями. Відбудова міста прокремлівським чеченським лідером Рамзаном Кадировим стерла пам’ять про загиблих зі сторінок історії. (RFE/RL)

Photo 1 Photo 2
1995 року проспект Леніна був сценою руйнування, повною біженців. Білий будинок – це зруйнована музична школа. Зараз вулиця перейменована на проспект Кадирова (батька нинішнього лідера), що веде до соборної мечеті – за деякими даними, найбільшої у Європі.
Photo 2
Січень 1995 року – чеченський боєць стежить, як цивільні перетинають площу біля президентського палацу – зруйнованої будівлі на задньому плані. Сьогодні на місці палацу стоїть величезна мечеть. Також споруджений пам’ятник на честь прокремлівських чеченських сил, які загинули в боях із ісламістськими бойовиками. Його оточують старі чеченські могильні камені, що вшановують пам’ять чеченців, убитих за Сталіна.
Photo 2
Проспект Миру в центрі Грозного, що веде до центрального ринку. Тепер від руйнувань 1996 року не залишилося ані сліду.
Photo 2
Площа «Мінутка» була ареною деяких із найкривавіших битв. Її також повністю перебудували.
Photo 2
Вигляд на північ уздовж проспекту Миру, із рогу з Червонофлотською вулицею.
Photo 2
Ринок у кінці проспекту Миру кипить серед руїн (вересень 1996 року). Чеченські бійці їдуть на машині з портретом свого лідера Джохара Дудаєва на лобовому склі. Нині ринок переїхав в інше місце, на місці руїн зведені нові житлові будинки.
XS
SM
MD
LG