Доступність посилання

ТОП новини

Повернення окупованого Криму. Головна зброя українців – не у форматах переговорів


Під час відзначення Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Київ, 18 травня 2019 року
Під час відзначення Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Київ, 18 травня 2019 року

(Рубрика «Точка зору»)

Новий представник президента України в Криму Антон Кориневич говорить про необхідність пошуку міжнародного формату для переговорів про майбутнє анексованого півострова. Кориневич нагадує про те, що з питання врегулювання на Донбасі існує відразу кілька переговорних майданчиків – це і «нормандський формат», і створені в результаті домовленостей лідерів країн-учасниць цього формату групи в Мінську, а стосовно Криму немає буквально нічого.

Але і дивуватися цьому не доводиться. «Нормандський формат» існує тільки тому, що Росія формально визнає територіальну цілісність України в частині Донецької та Луганської областей. Участь у мінському процесі створює можливість для Росії демонструвати, що вона є не країною-учасником конфлікту, а країною-посередником у переговорах між Києвом і «народними республіками». Для України ж мінські переговори вигідні виключно тим, що дозволяють протягом усіх цих років зберігати санкції проти Росії, яка анексувала Крим і окупувала території на Донбасі.

Із Кримом зовсім інша ситуація. З точки зору Росії, питання півострова вирішене: Крим – невід'ємна частина території Російської Федерації. Настільки ж жорстка позиція в України та всього міжнародного співтовариства: Крим залишається невід'ємною частиною України, а Росія утримує його незаконно.

Справа зовсім не у форматах і майданчиках, а у відсутності будь-якого простору для компромісу й діалогу

Тому справа зовсім не у форматах і майданчиках, а у відсутності будь-якого простору для компромісу й діалогу. Такий простір може з'явитися тільки в тому випадку, якщо в Москві визнають хоча б незаконність самого факту анексії Криму і захочуть розмовляти про врегулювання правових проблем, що виникли після анексії півострова. Але в тому-то й справа, що Кремль жодних правових проблем не бачить, а бачить хіба що «недружні» дії України і західних країн проти Росії, від яких просто потрібно відмовитися в односторонньому порядку.

Україна може, звичайно, імітувати створення міжнародних майданчиків для переговорів щодо Криму без російської участі. Але що робити на таких майданчиках? Американські, європейські або турецькі дипломати просто погодяться з українськими висновками про те, що анексія Криму не є законною і що контроль над територією має бути повернутий Україні. Їх ні в чому не потрібно переконувати. Переконувати потрібно Путіна. А він українських доказів не потребує.

Пам'ять про те, що Україну позбавили частини її території і вона не збирається з цим погоджуватися – головна зброя українців

Тоді що ж можна зробити для того, щоб наблизити повернення Криму? Перш за все, зрозуміти, що це повернення може відбутися тільки після того, як для цього визріють умови в самій Росії. Весь цей час питання відновлення територіальної цілісності України має залишатися головним політичним питанням для самої країни. Наголошую: саме це питання, перед яким усі інші питання – від закінчення війни до економічних реформ – є вторинними. Тому що країна із невстановленими кордонами не може ні війну завершити, ні реформи провести, ні інвестиції залучити. Схоже, саме для того, щоб перетворити Україну на державу-інваліда, Путін анексував Крим і почав війну на Донбасі.

І українцям, думаю, потрібно робити все можливе, щоб самим не забувати про цю «інвалідність», і світові не дати забути. Пам'ять про те, що Україну позбавили частини її території і вона не збирається з цим погоджуватися – поки що, я впевнений, найголовніша зброя українців. Це набагато ефективніше імітації різних переговорних форматів, яких, судячи з усього, все одно не буде.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

Оригінал – на сайті Крим.Реалії

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG