Доступність посилання

ТОП новини

Зустріч із Байденом: Путін домігся свого?


Байден запропонував Путіну зустріч
Байден запропонував Путіну зустріч

13 квітня Джо Байден подзвонив Володимиру Путіну, щоб з’ясувати, навіщо Росія стягує війська в анексований Крим і до східних кордонів України. Президенти США і Росії домовилися зустрітися у «третій країні» найближчими місяцями, щоб обговорити, як відзвітували в Білому домі, «весь спектр проблем, що стоять перед США і Росією». Чи була зустріч із Байденом метою Путіна, якої той домагався військовою ескалацією біля кордонів України? І чи правильно зробив лідер США, що запросив Путіна на зустріч після фактичного шантажу? І якщо лідери зустрінуться – що чекає на Україну?

Це був мудрий крок із боку Джо Байдена, який, імовірно, зберіг десятки, сотні, а може, навіть і тисячі життів громадян України, вважає експерт-міжнародник Максим Ялі. Так, це була гра на підвищення ставок і головна мета Володимира Путіна, який брязкав зброєю біля українських кордонів. Але президент США зробив мудро, заявивши, що зустріч відбудеться протягом декількох місяців, вважає аналітик: за цей час російські навчання пройдуть, і це знизить градус напруженості біля кордонів.

Якоюсь мірою Байден дав Путіну зберегти обличчя, в першу чергу, перед власною публікою.

«А на переговорах, я сподіваюся, Джо Байден дасть зрозуміти, що наслідки і ціна повномасштабного нападу на Україну будуть занадто високими», – каже Максим Ялі.

Щоправда, ймовірність нападу, вважає експерт, і так не велика. Адже підуть санкції – щодо газопроводу «Північний потік-2», готовність якого становить 95%. Також під санкції потраплять банки, що не перебувають зараз у санкційних списках.

Максим Ялі
Максим Ялі

Навіть у найгостріші періоди холодної війни Москва і Вашингтон все ж розмовляли. Навіть суперники повинні спілкуватися, щоб знижувати градус потенційного конфлікту, каже експерт з питань національної безпеки, кандидат політичних наук Тарас Жовтенко.

Мета Путіна в даній ситуації – показати слабкість американських політичних еліт, і, найголовніше, – що його сприймають як лідера наддержави, каже Жовтенко. Це мрія глави Кремля: щоб із ним говорили на рівних – і якоюсь мірою зробити таку картинку вдалося. Інше питання – про що буде розмова на зустрічі?

«Не тільки Україна є одним з фрагментів політичної гри Росії проти США. І американському президентові теж є що кинути на стіл проти Володимира Путіна. Тут і ситуація в Україні, і ситуації в Сирії, Лівії. Тут ще те, що Росія нарощує сили в Арктиці», – каже Тарас Жовтенко.

Тарас Жовтенко
Тарас Жовтенко

Головне, чого домігся зараз Володимир Путін, – це, власне, зустріч з Джо Байденом, щоб підтвердити свій статус, вважає російський політолог Іван Преображенський.

Це не означає, що він змінює свою політику щодо України, точно так же як і не означає, що Джо Байден бере на себе повністю переговорні функції щодо вирішення проблеми Донбасу. Так само це не означає, що ЄС повністю виключається з цих переговорів.

«Це означає, що Москва і Вашингтон тепер починають розмовляти одне з одним. А це означає, що з великою часткою ймовірності найближчим часом військових дій, на щастя, Москва не почне», – переконаний Іван Преображенський.

Більше в ефірі:

Ми працюєм по обидва боки лінії розмежування. Якщо ви живете в ОРДЛО і хочете поділитися своєю історією – пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук чи телефонуйте на автовідповідач 0800300403 (безплатно). Ваше ім’я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Денис Тимошенко

    Народився і виріс в Донецьку. Закінчив філологічний факультет Донецького національного університету імені Василя Стуса, магістр журналістики. У медіа – із 2008 року, співпрацював із газетами Донеччини. Після переїзду до Києва співпрацював із низкою всеукраїнських телеканалів як сценарист та журналіст. На Радіо Свобода – із січня 2016 року. Цікавлюся культурою, історією, документальним кіно.

XS
SM
MD
LG