Юлія Тимошенко заявляє про ліквідацію посередників на ринку газу і впевнена, що Росія не перекриє газ

Як заявила Прем’єр-міністр, від 1 березня газ до України постачає тільки «Нафтогаз України», і з цього дня в Україні припинено митне оформлення газу, який постачається за контрактами компанії-посередника «УкрГаз-Енерго». Так само від суботи анулюється реєстрація «УкрГаз-Енерго» як суб’єкта господарювання, і компанію позбавлять ліцензії на право продажу газу, додала вона. Юлія Тимошенко також заявила, що Україна не отримувала офіційних повідомлень від російського «Газпрому» про можливе скорочення поставок газу. Вона висловила впевненість, що жодних відключень чи обмежень у постачанні російського газу не буде.

Як заявила Прем’єр-міністр, від 1 березня газ до України постачає тільки «Нафтогаз України», і з цього дня в Україні припинено митне оформлення газу, який постачається за контрактами компанії-посередника «УкрГаз-Енерго».

Так само від суботи анулюється реєстрація «УкрГаз-Енерго» як суб’єкта господарювання, і компанію позбавлять ліцензії на право продажу газу, додала вона.

«Із 1 березня ми чітко ухвалили рішення, що жодної краплі газу, окрім як на НАК „Нафтогаз України“, не піде. Ніяких „УкрГаз-Енерго“ не буде. Буде анульована реєстрація „УкрГаз-Енерго“. Ця компанія буде позбавлена ліцензії на право реалізації газу – з 1 березня ця компанія в Україні не існуватиме. Я вважаю, що якщо досягаються домовленості на президентському рівні, то вони повинні виконуватися. І НАК „Нафтогаз України“ повинен одержувати газ середньоазійського походження безпосередньо», – заявила Тимошенко.

За її словами, про це буде ухвалене рішення уряду.

Прем’єр нагадала, що Президенти України і Росії раніше домовилися, що з 1 січня цього року протягом трьох місяців газ мав постачатися на кордоні України безпосередньо «Нафтогазові» без посередництва «УкрГаз-Енерго». Але це, за її словами, «виявилося неправдою», домовленості були порушені, і в січні – лютому газ постачали до України «за старою корупційною схемою».

Тимошенко додала, що протягом цих двох місяців уряд і Митну службу щодня змушували розмитнювати газ, який далі постачався через «УкрГаз-Енерго».

Вона також заявила, що «уряд змусили практично силою, тиском, шантажем розрахуватися за корупційними моделями минулого року».

За її словами, йдеться про борги за жовтень, листопад і грудень, коли «(колишній міністр палива і енергетики в уряді Віктора Януковича Юрій) Бойко і вся компанія, яка пов’язана з „РосУкрЕнерго“ і „УкрГаз-Енерго“, вивела практично гроші і не розрахувалася за газ, і уряд поставив усі ресурси країни і бюджет на покриття цих корупційних схем і корупційних моделей».

Прем’єр-міністр розраховує, що сторони повернуться до виконання домовленостей двох Президентів. За її словами, тепер тими трьома місяцями, коли газ надходитиме безпосередньо «Нафтогазові України», стануть березень, квітень і травень.

За її словами, після цього газ має надходити «Нафтогазові» від російського «Газпрому» взагалі без будь-яких посередників, спільних підприємств чи корпорацій.

Юлія Тимошенко також заявила, що Україна не отримувала офіційних повідомлень від російського «Газпрому» про можливе скорочення поставок газу.

Вона висловила впевненість, що жодних відключень чи обмежень у постачанні російського газу не буде.

Раніше речник «Газпрому» заявляв через засоби інформації, що російський газовий монополіст має намір виконати свою погрозу скоротити постачання газу до України на 25 відсотків із ранку 3 березня, бо питання про борги за газ та його оплату з Україною так і не владнали.

Компанія «УкрГаз-Енерго» останніми роками була єдиним імпортером до України природного газу, який купувала в іншого посередника – компанії «РосУкрЕнерго», яка, в свою чергу, купувала газ в експортного підрозділу російського «Газпрому», компанії «Газпром-експорт».

Президенти Віктор Ющенко і Володимир Путін у лютому домовилися про ліквідацію дотеперішньої схеми постачання газу через «РосУкрЕнерго» і «УкрГаз-Енерго» і перехід із квітня на двох нових посередників, які мають бути спільними підприємствами «Нафтогазу України» і російського «Газпрому». Юлія Тимошенко натомість домагається повного усунення посередників із газового ринку й переходу на прямі контракти.

Матеріали до теми:

• «Газпром» знову погрожує припинити з понеділка постачання російського газу в Україну через провал переговорів • Олександр Турчинов: Останні заяви «Газпрому» є спробою повернути посередників на український ринок • Ющенко: Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли; «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • «Газпром»: Проблеми з газом для України тільки загострюються • Напруженість у газових відносинах із Росією поки що зняли, вважає Президент • Олександр Турчинов: Уряд далі наполягає на усуненні посередників із газового ринку • Уряд подав Президентові звіт про погашення газових боргів перед Росією в письмовому вигляді • Олександр Турчинов: Україна повністю погасила борг за газ, спожитий у минулому році • В Україні знову запахло газом. З усіх боків • Російський «Газпром» може від понеділка, 3 березня, на чверть скоротити постачання газу в Україну