Україна: «Покірне телятко дві мамки ссе» (Світова преса)

Прага – Світова преса у прямому розумінні переповнена матеріалами про політичну ситуацію в Україні. Британська «Ґардіан» запитує, чи збережеться незалежна Україна, американський часопис «Таймс» стверджує,що майбутнє все ж залишається помаранчевим. Лунають також попередження про те, що не можна вірити словам російських лідерів про їхнє невтручання в Україні.
Британська «Ґардіан» вважає, що «дострокові вибори в Україні лише загострять напруженість, а в державі, де немає єдності, зараз несприятливий час для сварки з Росією». Газета також вказує на дуже складні варіанти електоральної орієнтації в українському суспільства і наголошує, що «поведінка Тимошенко є свідченням того, що Україну елементарно неможливо розділити на дві частини і українці переходять на інший бік, коли це їм потрібно».

Чейні не врятує український уряд від колапсу

Оглядач американського часопису «Тайм» Юрій Зарахович вважає, що нинішній український прем’єр Юлія Тимошенко веде доволі небезпечну подвійну гру, яка, на перший погляд, виглядає, як «хитромудра тактична комбінація» і важко передбачити її наслідки. Хоча Зарахович не виключає, що загравання прем’єра зі східним українським електоратом, чутки про угоду з Росією і намагання показати перед віце-президентом США Діком Чейні свою проамериканську орієнтацію – все це може бути виправданим в умовах нинішньої вразливості України.

При цьому в «Тайм» нагадують старе українське прислів’я: «покірне телятко дві мамки ссе». Це видання також посилається на інформовані джерела в Москві й Києві і стверджує, що Юлія Тимошенко нібито уклала угоду з Кремлем, «унаслідок якої вона більшою мірою враховуватиме російські інтереси».

Захід не повинен переступити червону лінію Москви

Відомий прокремлівський політолог, редактор московського журналу «Росія в глобальній політиці», Федір Лук’янов говорить у інтерв’ю німецькій газеті «Таґесцайтунґ», що «становище України доволі небезпечне. Москва ніколи не приховувала, що існує червона лінія, через яку Захід із його політичними і воєнними організаціями переступати не повинен. Грузія й Україна, як заявляє Лук’янов, і є та сама червона лінія. Тепер США енергійно проштовхуватимуть прийняття України до НАТО. Реакція Росії буде різкою. Так і до катастрофи недалеко», – застерігає російський аналітик у інтерв’ю німецькій «Таґесцайтунґ».

Московським обіцянкам не можна вірити

Лондонська «Таймс» переконана у своїй редакційній статті, що в Україні сьогодні найбільше помітна «зміна парадигм у російській політиці».«Таймс» з іронією розмірковує, що, можливо, й мають рацію деякі експерти, які вважають, що сьогодні для Києва немає такої серйозної загрози з боку Росії, як її драматизують деякі західні політики. До цього лондонська газета додає, що «поки найяскравіші проєвропейські політики України зі своїх особистих політичних міркувань перебігають на бік Москви, Кремль не має особливих причин для відкрито войовничих дій».

Але, як застерігає при цьому «Таймс», не можна вірити обіцянкам Росії, що та не застосовуватиме воєнної сили проти України, бо «Москва позбулася довір’я міжнародної спільноти». Про це, на думку лондонської газети, мають пам’ятати і в Києві, і на саміті ЄС у французькому Евіані, і на грудневому саміті НАТО в Брюсселі.