Доступність посилання

ТОП новини

«Будь-яка коаліція у будь-якій конфігурації смертельна для всіх трьох сил» – Григорій Перепелиця


Прага – У чому суть нинішньої політичної проблеми в Україні? Йдеться про амбіції політичних лідерів чи про конституційну реформу? Радіо Свобода запросило до розмови директора Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії при Міністерстві закордонних справ Григорія Перепелицю. На думку експерта, питання і в тому, і в іншому.

Григорій Перепелиця
– Коли приймались доповнення до Конституції (відразу після революції 2004-го року), були внесені речі, які, власне, створили дисбаланс, а іншими словами – «розбалансовку» гілок державної влади. І в силу цього дисбалансу, українська державна машина виявилася паралізованою. Коли одна гілка влади веде війну з іншою гілкою влади. Тому що повноваження були змішані. Вони були, так би мовити, прописані Конституцією як результат політичного компромісу, а не як ідея державотворчого процесу. І тому ми бачимо перманентний конфлікт між гілками влади. Це дуже серйозна проблема, яка потребує вирішення: або виключити ті положення, які були внесені, або доопрацювати Конституцію. Друга проблема полягає в амбіціях наших політиків. Сьогодні в мене особисто складається враження, що в боротьбі за монополію влади в країні вони готові навіть спалити всю Україну, щоб задовольнити свої власні політичні амбіції. І це проблема національна для країни, яка була притаманна, на жаль, українцям у всі часи – в часи гетьманщини, в часи Української незалежної республіки, і сьогодні ми це бачимо, як це повторюється на наших очах.

– Пане Перепелиця, теоретично глава держави може і не проголошувати позачергові вибори, а що тоді є альтернативою виборам?

– Розумієте, нові вибори – це, власне, патова ситуація для всіх. Очевидно, що депутати не хочуть тих виборів. Очевидно, що народ втомився і зневірився у своїх політиках і в цьому процесі виборів. Скільки можна вибирати, коли наші політики абсолютно недієздатні, вони тільки дають обіцянки і нічого не виконують. Це призводить до зневіри народу до процесу виборів і до самих політиків. Тому ніхто не хоче позачергових виборів.

– Чи може бути створена нова коаліція?

– Питання в тому, що будь-яка коаліція у будь-якій конфігурації смертельна для всіх трьох сил. Зрозуміло, якщо Тимошенко об’єднується з Партією регіонів, вона втрачає весь свій електорат, а її електорат – це якраз демократично налаштоване населення західних і центральних регіонів України, це опора демократії української! Для Партії регіонів, звісно, це теж не найкращий варіант, оскільки вони позиціонують себе з Росією виключно як проросійська, антиукраїнська сила. І союз із біло-блакитними, які, так би мовити, залишились вірними гаслам Помаранчевої революції, підриває так само авторитет на сході для них. А потім, якщо БЮТ утворить коаліцію з Партією регіонів, то постає питання: а хто буде Прем’єром – Тимошенко чи Янукович? І це новий конфлікт за прем’єрство, вже всередині цієї коаліції. Що ж стосується «Нашої України» і Партії регіонів, то там, знову ж таки, не вистачає, тому що Наша Україна сама «поколота» якраз у підході до коаліції з Партією регіонів. Там просто, якщо буде ця конфігурація «Наша Україна»—Партія регіонів, то просто розвалиться сама «Наша Україна»!

– Тож який може бути вихід?

– Вихід... Тут, скоріше, не вихід, а просто ситуація сама буде розвиватися за своєю логікою.Найімовірніше, як такої коаліції не буде, а будуть певні ситуативні голосування за певними «підкилимними» домовленостями, виходячи з таких корпоративних, кон’юнктурних інтересів.

– Але і цих «підкилимних» домовленостей не завжди дотримуються...

– Ну, ось такий у нас політикум. Всі це розуміють, і ніхто не хоче дотримуватися духу Конституції. Це така якість вітчизняного політикуму. Тому, я думаю, що цей політикум доживає свої останні роки, оскільки він показав повну нездатність творити державу, навіть, так би мовити, підтримувати елементарну стабільність у державі.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

XS
SM
MD
LG