Доступність посилання

ТОП новини

На Україну чекає нова парламентська коаліція чи нові вибори?


Київ – Уже третій день від початку роботи Верховної Ради експерти, політики і політологи ламають голови: є в парламенті коаліція чи немає. Навіть спільне голосування Партії регіонів і БЮТ не розставило всі крапки над «і». НУНС начебто вийшов із коаліції, але дав 10 днів БЮТ на можливість переговорів. БЮТ у свою чергу умовою збереження коаліції вважає відставку голови Секретаріату Президента Віктора Балоги та вибачення за звинувачення уряду в державній зраді. Тобто «де юре» коаліція є, а «де факто» немає, – зазначають політологи і просять не плутати коаліцію з більшістю.

Президент Віктор Ющенко вважає, що в парламенті коаліції демократичних сил уже немає. Про це він заявив у своєму виступі на телебаченні.

«У Верховній Раді де факто утворилася нова парламентська коаліція. Блок Юлії Тимошенко пішов на союз із Партією регіонів і комуністами. В основі цього утворення не українські і не державні інтереси. Демократична більшість зраджена цим союзом», – наголосив Глава держави.

Віктор Ющенко заявив, якщо протягом 30 днів у Верховній Раді не буде створена нова коаліція, він розпустить парламент і оголосить дострокові вибори.

У свою чергу БЮТ у розвалі коаліції звинувачує Президента. Про це заявила сама Юлія Тимошенко: «Мені дуже шкода, що Президент України веде себе так безвідповідально. Власне, за його дорученням зруйнована коаліція. Ми вважаємо, що це істерика і безвідповідальні кроки; що демократична коаліція мусить жити і працювати. Я думаю, що всі, хто хоче служити Україні, це розуміють».

Тимошенко висловила надію на збереження «демократичної коаліції»

Прем’єр-міністр висловила сподівання, що політичним силам, зацікавленим у збереженні коаліції, вдасться знайти вихід із кризи.

Серед таких сил вона назвала БЮТ і депутатську групу «Народна самооборона».

Щоправда, в парламенті нині більше говорять про можливу коаліцію Партії регіонів і БЮТ. Обидві політичні сили все це спростовують.

Регіонал Нестор Шуфрич заявив: «Поки немає підстав для ведення консультацій. Згідно з Конституцією розвал коаліції має бути оголошений на засіданні Верховної Ради України. Поки цього не відбулося, говорити про можливість консультацій передчасно. Ми ні з ким жодних переговорів не ведемо, поки не виникнуть обставини, які вимагають проведення відповідних консультацій. Якщо вони будуть безрезультатними, то ми підемо на дострокові вибори».

Парламентські фракції кажуть, що не бояться нових виборів, але є проти них

Представники всіх парламентських фракцій запевняють, що виборів не бояться, але вважають, що вони не потрібні. Згідно з різноманітними соціологічними дослідженнями, в разі дострокових виборів до парламенту проходять все ті ж Партія регіонів, БЮТ, НУНС і комуністи. Під запитанням залишається Блок Литвина.

Щодо погрози Президента розпустити парламент Володимир Литвин зазначив: «Заява такого змісту залишає багато для роздумів. І кожна сторона на цій підставі починає розуміти, що вона діє правильно. Очевидно, Главі держави вже час було визначитися і говорити так, щоб люди зрозуміли, про що хоче сказати Президент України. Я думаю, що ми прийшли до логічного фінішу чи напів-фінішу, бо не можна відбуватися такими розлогими розмовами, якими відбувався Глава держави».

Згідно з українським законодавством, Верховна Рада, обрана на позачергових виборах, не може бути розпущена протягом року. Попередні парламентські вибори пройшли 30 вересня 2007 року.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG