Доступність посилання

ТОП новини

«Наша Україна – Народна самооборона» голосує за вихід із коаліції


Прага – За повідомленнями українських засобів інформації, так вирішила фракція цього блоку в Верховній Раді на своїх зборах пізно ввечері в вівторок.

За даними «Української правди», рішення виходити з демократичної коаліції ухвалили за результатами поіменного голосування депутатів від НУНС.

«Це рішення підтримала більшість депутатів НУНС – 39 із 64 присутніх на засіданні», – сказав неназваний співрозмовник інтернет-видання.

За регламентом коаліції, рішення про вихід із коаліції набуває чинності через десять днів після його ухвалення.

Тим часом на пізній вечір вівторка це рішення ще не оприлюднене, повідомляє телевізійний «5 канал», який підтвердив ці дані.

За інформацією телеканалу, у фракції не виключають можливості примиритися з коаліційним партнером, Блоком Юлії Тимошенко, і скасувати нинішнє рішення, якщо БЮТ піде на поступки – зокрема, погодиться не голосувати за подолання очікуваного вето Президента на низку ухвалених у вівторок у Верховній Раді законопроектів.

Коаліція БЮТ із «регіонами»?

Представники НУНС заявляють, що таке спільне голосування БЮТ разом із Партією регіонів свідчить, що БЮТ уже фактично вийшов із демократичної коаліції з НУНС і утворив неоголошену коаліцію з Партією регіонів.

Натомість Представники БЮТ уже в вівторок увечері категорично заперечували можливість коаліції їхнього блоку з «регіонами».

Зокрема, депутат від фракції БЮТ Степан Курпіль заявив в ефірі Радіо Свобода: «Невідомо, скільки собак мають здохнути, щоб утворилася коаліція БЮТ і Партії регіонів… Ми не бачимо коаліції з Партією регіонів».

БЮТ і «регіони» проти Президента

Раніше в вівторок Верховна Рада ухвалила низку антипрезидентських законопроектів.

За зміни голосували в вівторок увчечері щоразу понад 360 депутатів – у повному складі фракції Партії регіонів, Блоку Юлії Тимошенко, Комуністичної партії України, а також близько десятка депутатів із фракції «Наша Україна – Народна самооборона», головно представники депутатської групи «Народна самооборона».

Верховна Рада, зокрема, проголосувала за широкі зміни до Закону «Про Кабінет Міністрів», які цілком перерозподіляють владні повноваження від Президента до уряду.

Верховна Рада проголосувала за зміни до Закону «Про Службу безпеки України», які, серед іншого, мають на меті відібрати в Президента цілу низку повноважень стосовно СБУ і передати їх Кабінетові Міністрів і парламентові.

Парламент подолав вето Президента на закон про правовий статус її комісій. Цей закон має на меті полегшити процедуру імпічменту голови держави.

Верховна Рада проголосувала й за зміни до Закону «Про Конституційний Суд України», які мають на меті визначити деякі моменти процедури імпічменту Президента.

А НУНС застерігав…

Напередодні голосувань за ці законопроекти Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк заявив, що їхнє ухвалення може розвалити коаліцію. «Моїми руками розвалу коаліції не буде», – заявив він і залишив залу засідань.

Пізніше на своєму брифінгу він звинуватив фракції Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко у змові і створенні «фактично нової конфігурації».

Яценюк наголосив, що ці законопроекти є «політичним шантажем» і не узгоджені в коаліції, а також прямо суперечать Конституції. Він заявив, що як голова парламенту не підпише жодного з таких антиконституційних законів.

Лідер фракції Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко теж закликав колег із БЮТ у коаліції не брати участі в розгляді пакету політичних законопроектів і назвав цей розгляд «антипрезидентським шабашем».

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG