Доступність посилання

ТОП новини

Бути чи не бути підвищенню прохідного бар’єру?


Київ – Бути чи не бути достроковим виборам в Україні? Бути чи не бути підвищенню прохідного бар’єру до Верховної Ради? І бути чи не бути одночасно з парламентськими виборами ще й виборам Президента? Ці питання cтали особливо актуальними після заяви «Нашої України – Народної самооборони».

Якщо через 30 днів після того, як коаліція між Блоком Юлії Тимошенко та «Нашою Україною – Народною самообороною» перестане існувати де-юре, не буде створено нової парламентсько-урядової більшості, Верховну Раду розпустять. Про це заявив Президент Віктор Ющенко. І хоча в оточенні бютівців та нунсівців ще лунають заяви про можливу реанімацію нинішньої коаліції, паралельно говорять і про ймовірність дострокових виборів, а також про зміну виборчого законодавства.

Підвищувати чи не підвищувати?

Представник Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін зареєстрував у парламенті законопроект, у якому йдеться про підвищення прохідного бар’єру з 3 до 10 відсотків. Щоправда, лідер фракції Іван Кириленко назвав таку ініціативу «емоціями» народного депутата, а для «розвантаження політичної ситуації» пан Кириленко запропонував провести дострокові парламентські та президентські вибори.

Що ж до питання про підвищення прохідного бар’єру, то на фракції воно не обговорювалося, сказав бютівець Святослав Олійник в інтерв’ю Раді Свобода. Втім, за його словами, збільшення прохідного бар’єру до 10% нині є нереальним: «Бар’єр у 3% – це певна гарантія оновлення політичних сил. Якщо ВР ухвалить рішення про збільшення цього бар’єру, ми матимемо консервативнішу ситуацію, яка не буде йти на корить країні. 3, 4 чи 5 відсотків – це правила гри, які встановлюються під час старту у політичних змаганнях. Потрібно дивитися, які будуть перспективи для того, щоб парламент оновлювався, приходили нові політики. Збільшення до 10% – це взагалі нереально».

Раніше представники Партії регіонів заявляли про необхідність підвищення прохідного бар’єру до 5% для партій, і до 7% для блоків. Проте нині чіткої позиції щодо цього регіонали теж не мають, зазначає Радіо Свобода Юрій Мірошниченко: «Головна проблема, яка вирішується бар’єром, це те, щоб була сформована відповідальна влада. Адже, якщо суб’єктів політики (а відповідно і програм) у парламенті буде багато, то важко буде сформувати уряд, який би проводив один курс. Нам потрібно проаналізувати, який мінімум як бар’єр нам потрібен, щоб дозволив нам, з одного боку, формувати потужні політичні сили, але, з іншого боку, не звів нанівець і сам принцип демократії».

Партія регіонів боїться втратити комуністів

Підвищення прохідного бар’єру, з одного боку, може бути вигідним і Блоку Юлії Тимошенко, і Партії регіонів, вважає політичний експерт Олександр Палій. З іншого ж боку, у такому випадку регіонали можуть втратити своїх союзників – комуністів. Тож вони намагатимуться «протягнути» підвищення прохідного бар’єру для блоків, а для партій залишити незмінним: «Цю гру БЮТ добре розуміє, і також розуміє: якщо вже підвищувати виборчий бар’єр у своїх інтересах, то його треба підвищувати радикально, щоб залишитися сам на сам із Партією регіонів».

У Центральній виборчій комісії вже заявили про готовність до проведення позачергових виборів. За словами голови ЦВК Володимира Шаповала, нинішній склад Комісії був сформований під час дострокових виборів, і має необхідний досвід для їхнього проведення. Разом з тим, на думку деяких експертів, поки що політики більше лякають один одного достроковими виборами, при цьому шукають інших шляхів виходу, оскільки вибори сьогодні не вигідні жодній політичній силі, бо можуть принести багато несподіванок.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG