Вибори: Ні коштів, ні указу

(архівне фото)

Уряд відмовився надати кошти на позачергові вибори і закликає Президента скасувати їх. БЮТ звернувся до Конституційного Суду щодо указу Президента про розпуск і дострокові вибори парламенту. А Апеляційний суд переніс розгляд справи про чинність цього указу, яку раніше постановив зупинити суд нижчої інстанції.
Кабінетові Міністрів на засіданні у вівторок не вдалося ухвалити рішення про фінансування дострокових виборів із резервного фонду уряду.

Як повідомив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, проти надання цих коштів проголосували 15 членів Кабміну.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко на прес-конференції заявила, що Кабінет Міністрів звернувся до Президента Віктора Ющенка з проханням скасувати указ про розпуск Верховної Ради й призначення позачергових парламентських виборів.

За словами Тимошенко, проведення дострокових виборів в умовах фінансової та економічної кризи неприпустиме.

Вона заявила про відсутність коштів у резервному фонді державного бюджету на фінансування організації й проведення позачергових виборів Верховної Ради.

Як сказала Прем’єр після закінчення урядового засідання, у цьому фонді є кошти виключно на подолання наслідків повені в шести областях.

При цьому Тимошенко сказала, що «віддати ці гроші на вибори було б просто безвідповідально».

Крім того, Прем’єр висловила думку, що надання коштів із резервного фонду на позачергові вибори парламенту є незаконним.

«Уряд своїм рішенням не просто пояснив, що виборчу кампанію не можна фінансувати з резервного фонду, оскільки це прямо суперечить законові. Крім того, резервний фонд розрахований на подолання надзвичайних ситуацій, і використати півмільярда, щоб профінансувати чиїсь примхи, – безумовно, уряд зробити цього не може», – сказала вона.

Перед засіданням уряду Юлія Тимошенко ще й від свого імені звернулася до Віктора Ющенка з проханням скасувати призначення позачергових виборів Верховної Ради – за її словами, «заради спокою, стабільності в країні, заради захисту людей».

При цьому вона наголосила, що виступає категорично проти позачергових виборів парламенту.

На думку Прем’єра, в умовах глобальної фінансової кризи парламент повинен ухвалювати законопроекти, які дозволять запобігти негативним наслідкам світових подій для України.

За словами керівника уряду, Кабмін розробив 49 антикризових законопроектів, які вимагають розгляду Верховної Ради.

Секретаріат думає, що уряд таки дасть гроші на вибори

Упевненість, що уряд надасть гроші відповідно до рішення Ради національної безпеки й оборони і виконає указ Президента про проведення дострокових виборів, висловив заступник голови Секретаріату Президента Андрій Кислинський.

За його словами, щодо цього питання виникають технічні труднощі, які обов’язково вирішать.

Заступник голови Секретаріату також допустив, що, можливо, у вівторок уряд не проголосував за надання коштів на вибори через відсутність деяких членів Кабміну.

Напередодні Віктор Ющенко, затвердивши рішення Ради національної безпеки й оборони, зобов’язав Кабмін надати кошти на проведення позачергових виборів Центральній виборчій комісії з резервного фонду держбюджету. Уряд мав зробити це ще до 17-ї години в понеділок, але засідання, на якому можна було б розглянути це питання, того дня взагалі не проводили.

Днями Президент повідомляв, що в резервному фонді є коштів більш як удвічі більше, ніж необхідно на вибори.

За словами Глави держави, податковий кодекс, бюджетний кодекс і положення про резервний фонд якраз і передбачають, що цей фонд існує для фінансування таких непередбачуваних випадків, як дострокові вибори.

БЮТ звертається до Конституційного Суду щодо указу Президента

Блок Юлії Тимошенко планує доводити і в Конституційному Суді України незаконність указу Президента Віктора Ющенка про проведення дострокових парламентських виборів.

Як заявила Прем’єр-міністр і лідер БЮТ, «депутати від нашої фракції звернулися до суду, щоб довести, що указ Президента є незаконним. Ми звернулися і до суду адміністративного, і до суду Конституційного».

Юлія Тимошенко вважає, що указ Президента незаконний, оскільки, на її думку, ще не минув річний термін, протягом якого Верховну Раду не можна розпускати після попередніх виборів.

«Саме тому ми всіма можливими правовими засобами, які є в розпорядженні уряду, запобігатимемо проведенню цих дострокових виборів», – заявила Прем’єр.

Водночас БЮТ оскаржує указ Президента і в адміністративних судах.

Апеляційний суд знову переніс розгляд скарги Секретаріату

Скаргу Секретаріату Президента на рішення судді Київського окружного адмінсуду зупинити дію указу про розпуск і дострокові вибори парламенту Апеляційний адміністративний суд Києва розглядатиме 17 жовтня.

Представники Секретаріату Президента і Блоку Юлії Тимошенко, присутні в суді, знову звинуватили кожне протилежну сторону в тискові на суд і заперечили такі самі твердження опонентів.

У Секретаріаті Президента, а також у Міністерстві юстиції згадане рішення судді про указ вважають неправосудним і заявляють, що розглядати такі укази вповноважений тільки Конституційний Суд.

І Секретаріат, і Мінюст заявляють, що указ чинний і далі. Але Центральна виборча комісія на підставі того рішення, яке забороняло виконувати дії, спрямовані на розпуск Верховної Ради і організацію дострокових виборів, так і не почала необхідної діяльності для підготовки до виборів.