Доступність посилання

ТОП новини

Передвиборна кампанія розпочалася битвами за суди


Група народних депутатів від БЮТ у Апеляційному адміністративному суді Києва у суботу розпочала блокаду розгляду скарги Секретаріату Президента на рішення Окружного адміністративного суду столиці про призупинення дії Указу глави держави щодо призначення дострокових виборів Верховної Ради.

Окружний адміністративний суд Києва у п’ятницю призупинив дію указу Президента Віктора Ющенка «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України VI скликання та призначення позачергових виборів».

А Президент звільнив суддю, який прийняв позов проти указу про розпуск. Причиною стало те, що суддя Київського окружного адміністративного суду Володимир Келеберда «не мав повноважень» розглядати позов виборчого Блоку Юлії Тимошенко щодо зупинення дії указу Президента про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення дострокових виборів. Так пояснив звільнення судді керівник служби з представництва в судах України інтересів Президента Руслан Кирилюк.

Як повідомляє прес-служба глави держави, у п’ятницю ввечері Секретаріат Президента подав до адміністративного апеляційного суду столиці апеляційну скаргу на ухвалу щодо призупинення дії указу про розпуск парламенту.

«Скаргу було подано з клопотанням про її невідкладний розгляд, оскільки вчорашнє рішення суду очевидно суперечить чинному законодавству і практично блокує виборчий процес в країні», – зазначив у суботу Кирилюк.

Однак у суботу, прибувши до приміщення суду, представники Секретаріату Президента мали змогу спостерігати, що депутати від БЮТ почали блокаду роботи апеляційного суду у справі щодо указу Президента про розпуск парламенту і призначення позачергових виборів.

У суботу Служба безпеки України надала охорону на прохання трьох суддів Апеляційного адміністративного суду Києва, який має розглянути скаргу Секретаріату Президента щодо рішення окружного адміністративного суду столиці, який у п’ятницю призупинив за позовом БЮТ виконання Указу Президента щодо розпуску Верховної Ради.

«СБУ надала охорону голові Апеляційного адміністративного суду та двом суддям у зв’язку з їхнім звернення про погрози життю та здоров’ю і перешкоджанню в роботі», – зазначили у прес-службі СБУ.

А представники Блоку Юлії Тимошенко у суботу звинуватили Секретаріат Президента України у тиску на суди для ухвалення рішення щодо поновлення Указу Президента про проведення позачергових виборів до Верховної Ради.

Водночас Секретаріат Президента обвинувачує Блок Юлії Тимошенко в тиску на Окружний адміністративний суд Києва й Адміністративний апеляційний суд при розгляді ними законності указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради й призначення позачергових виборів. Про це мовиться у повідомленні прес-служби Президента.

У п’ятницю заступник голови Секретаріату Президента Ігор Пукшин заявив, що указ про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення позачергових виборів «не може бути предметом розгляду в судах загальної юрисдикції».

За його словами, оскаржити цей указ може тільки Конституційний Суд України. Причину Пукшин бачить у тому, що указ ґрунтується на нормах Конституції і висновках із рішень Конституційного Суду.

У п’ятницю набув чинності указ Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення дострокових виборів на 7 грудня.


ЦВК чекає на скасування ухвали суду і на фінансування

Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера у суботу повідомив, що ЦВК не має наміру проводити засідання й вживати заходів щодо організації проведення позачергових виборів Верховної Ради до скасування постанови Окружного адміністративного суду Києва, яка призупиняє указ про дострокове припинення повноважень парламенту.

За словами Андрія Магери, доти, доки діє ця постанова суду, Центральна виборча комісія не буде вживати жодних заходів щодо організації виборчого процесу.

А заступник голови Центральної виборчої комісії Жанна Усенко-Чорна заявила, що з огляду на рішення Окружного адміністративного суду Києва про призупинення дії указу Президента щодо дострокових виборів виборча кампанія з сьогоднішнього дня не розпочиналась.

Секретаріат Президента заявляє, що суддя окружного адмінсуду неповноважний розглядати позов БЮТу щодо указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

Центральна виборча комісія у п’ятницю повідомила, що 11 жовтня розпочинається виборчий процес позачергових виборів до Верховної Ради.

У п’ятницю секретар Центральної виборчої комісії Тетяна Лукаш, повідомила, що для виборів необхідно 417 мільйонів 500 тисяч гривень, і ці кошти мають надійти щонайпізніше в понеділок, 13 жовтня.

Про це Центрвиборчком надіслав звернення до Президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів.

Якщо вчасного фінансування не буде, це може поставити під загрозу окремі заходи виборчого процесу, а через це й усі вибори можуть виявитися незаконними, мовиться в зверненні.

За словами Тетяни Лукаш, кошти мали б надійти «в рамках законодавства» – чи то через зміни до держбюджету, чи з держрезерву. ЦВК не планує звертатися до суду, щоб отримати ці кошти.

Самі вибори мають відбутися 7 грудня. У п’ятницю набув чинності указ Президента про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення дострокових виборів на цей день.

Відтак, заявили в Секретаріаті Президента, Верховна Рада стала неправочинною і не може ухвалювати жодних рішень.

А Віктор Ющенко закликав Кабінет Міністрів зібратися на позачергове засідання і схвалити надання коштів на вибори з резервного фонду державного бюджету.

Президент також заявив, що не розглядає можливості зупиняти чинність свого указу про розпуск і вибори.
XS
SM
MD
LG