Спочатку пакет, а потім гроші для України

Київ – Керівництву української держави треба зробити все можливе, щоб отримати кредит Міжнародного валютного фонду, вважають банкіри та експерти. Заявлена МВФ сума у 16,5 мільярдів доларів становить майже половину резервів Національного банку України і здатна стабілізувати ситуацію у фінансовому секторі країни. Чи варто сподіватися на те, що українські політики виконають вимоги МВФ? І якщо так, то як саме варто розпорядитися коштами?
Український політикум зайшов у глухий кут і має сам знайти вихід звідти через ухвалення антикризового пакету законопроектів. Така теза міститься в опублікованій 27 жовтня «Файненшл Таймс» заяві голови Міжнародного валютного фонду Домініка Стросс-Кана. Саме ухвалення антикризового пакету є умовою отримання Україною 16,5 мільярдів доларів кредиту від МВФ. Названа сума перевершила прогнози політиків, вона складає майже половину резервів Національного Банку України.

Ця сума здатна стабілізувати фінансову ситуацію в країні, а тому змусить політиків дійти компромісу, вважає експерт Інституту зовнішньої політики Дипломатичної Академії при МЗС України Олександр Палій.

Великий бізнес змусить політиків дійти компромісу

В ухваленні антикризового пакету зацікавлені усі політичні сили, можливо, окрім комуністів. За більшістю парламентських фракцій стоїть «великий бізнес», а він, на думку Олександра Палія, не потерпить «катастрофічного варіанту» розвитку подій. Бізнес просто не може працювати в умовах постійної «лихоманки» курсу долара.

Крім того, така велика позика МВФ є безпрецедентною на тлі світової фінансової кризи і бажання багатьох країн заручитися «грошовою» підтримкою цієї потужної міжнародної інституції. Тому Україні не можна зволікати, бо вона може опинитися останньою у черзі.

Однак робоча група, яка сьогодні працювала у парламенті з розробки єдиного антикризового законопроекту з міністром фінансів і лідерами фракцій, поки до спільного рішення не прийшла.

Свої пропозиції оприлюднив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Він запропонував зосередитися на таких «ключових положеннях», як зайнятість населення, заробітна плата, «економічне життя як таке, а не економічне зростання», банківська стабільність і, обмінний курс. А все інше, наголосив Яценюк, «можна відкласти на потім».

Зволікання з ухваленням антикризових заходів – гра з вогнем


Співголова Ради інвесторів при Кабінеті Міністрів, екс-голова Національного банку України Сергій Тигипко наполягає на тому, що гроші МВФ треба отримати і направити їх на стабілізацію банківської системи. Такий крок допоможе державі втримувати стабільний курс гривні, а також отримати збалансований бюджет.

Україна зобов'язана рятувати свою банківську систему, як це зробили вже Росія чи Німеччина, вважає голова Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. В Україні досі до таких кроків не вдавалися, хоча на 21 жовтня зафіксовано відтік депозитів на рівні 17 мільярдів гривень. На думку Сугоняки, у майбутньому потрібно мати «джерело фінансової підтримки» банківської системи. І тут «тверезості» має вистачити в усіх: і у Ющенка, і у Тимошенко, і у парламенту. Рішення про «антикризовий пакет» необхідно ухвалювати, адже «це гра з вогнем», зазначив Голова Асоціації українських банків.

Україна вже вдруге в своїй історії має шанс отримати кредит МВФ. Перший транш був у 2001 році. Нині борг України перед МВФ становить майже 248 мільйонів доларів, а термін його сплати завершується наступного року.

Експерти вважають, що підтримка Міжнародного валютного фонду покращує імідж України, сприяє співпраці з іншими міжнародними фінансовими організаціями, а також формує довіру інвесторів.

Очевидним також є те, що саме позика МВФ може стати каталізатором подолання не лише фінансової, а й політичної кризи. Чим і хто поступиться, незабаром дізнаємося.

(Київ – Прага)