Заробітчан удома чекатиме жорстка конкуренція

Росія -- Заробітчани залишають Москву, 15 грудня 2008 р.

Київ – Фінансова та економічна криза, яка розгортається в європейських країнах, веде до скорочення робочих місць. Тож багато українських заробітчан змушені повертатися додому. Скільки їх може повернутися? Що чекатиме на них в Україні? Як краще використати їх нові знання і досвід? Над такими запитаннями замислюються українські дослідники, політики і чиновники.
Тільки за останні три роки за межі держави на заробітки виїздили близько двох мільйонів українців. Із них близько половини перебували у Росії, друга половина – працювала у державах Євросоюзу. Більшість заробітчан – міські мешканці. Дві третини трудових мігрантів із України становлять чоловіки. Такі дані наводили учасники круглого столу з питань трудової міграції, який ініціював Фонд «Відкрий Україну».
Починаючи з жовтня цього року, унаслідок міжнародної економічної кризи попит на іноземних робітників зменшується, спостерігається зворотній процес: українські заробітчани повертаються додому, зазначає директор Українського центру соціальних реформ Елла Лібанова.
«Найшвидше повернуться зайняті у будівництві, з Росії. За віком – повернуться молодшого і середнього віку. З яким досвідом вони повернуться? На жаль, вони повернуться рівно з тим же досвідом, із яким від’їжджали. Додаткового досвіду поведінки у ринкових умовах левова частка не набуває», – каже Елла Лібанова.
Криза розділила на «своїх» і «чужих»
Друге важливе питання – куди повертаються заробітчани? З цього приводу директор Українського центру соціальних реформ зауважила: «Левова частка мігрантів походить із Західної України, туди ж вони і будуть повертатись. І це створить дуже серйозну напругу на ринку праці цього регіону, тому що додадуться внутрішні трудові мігранти, які сьогодні працюють у Києві, Донецьку чи Дніпропетровську».
А вже директор Інституту економічних досліджень Ігор Бураковський передбачає й інші проблеми, до яких потрібно готуватися і державі, і самим мігрантам.
«Очевидно, посилюється певна конкуренція з боку – умовно кажучи – місцевих, і мігрантів. Останні, можливо, були готові піти на менш оплачувані робочі місця, але враховуючи ситуацію, вони виявляються подвійно неконкурентоспроможними», – наголошує він.
Експерти попереджають: прогнози економічного розвитку невтішні, тож Україна має усі шанси зіткнутися із серйозними конфліктами і на соціальному, і подеколи на етнічному ґрунті, за участю трудових мігрантів, яких криза розділила на «своїх» і «чужих».
(Київ – Прага)