Путін вагається, яку сторону підтримати в «газовому суді»?

Київ – У Стокгольмському арбітражі пройшло попереднє слухання справи «РосУкрЕнерго» проти «Нафтогазу України» щодо стягнення понад 600 мільйонів доларів та повернення газу зі сховищ ще на 3 мільярди. За інформацією ЗМІ, під час засідання російський «Газпром», який раніше переуступив українській стороні 11 мільярдів кубів газу, за який «РосУкрЕнерго» не розрахувалося, тепер підтримав вимоги цієї компанії.
Боротьба за 11 мільярдів кубів газу, який чекає в українських підземних сховищах, почалася після того, як Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко у січні підписала договір із «Газпромом». Тоді «Нафтогаз» висунув «Газпрому» вимогу: для збереження низької транзитної ставки російського газу необхідно 4,5 мільярдів кубів дешевого палива. У відповідь «Газпром» переуступив «Нафтогазу України» право вимагати від «РосУкрЕнерго» 1,7 мільярда доларів, або ж 11 мільярдів кубів газу по 154 долари.

«Спірний» газ викликав низку конфліктів між українськими політичними елітами, в який була втягнута навіть Служба безпеки України.

Співвласник «РосУкрЕнерго» Дмитро Фірташ вважає, що це паливо немає ніякого стосунку до України, тож компанія звернулася із позовом проти «Нафтогазу» до Стокгольмського арбітражного суду.

Позиція «Газпрому» як запорука успіху

На думку багатьох юристів, перемогу «РосУкрЕнерго» (РУЕ) у суді може забезпечити лише консолідована позиція акціонерів. Раніше ж заступник керівника «Нафтогазу» Ігор Діденко зазначав, що виконавчий директор РУЕ від «Газпрому» Микола Дубик підписав угоду щодо продажу українській стороні 11 мільярдів кубів газу. Цей факт, на думку експертів, дає «Нафтогазу» великі шанси на успіх у Стокгольмському суді.

Однак, як повідомляють ЗМІ, з посиланням на джерело, близьке до Дмитра Фірташа, на засіданні суду, яке відбулося у четвер, «Газпром» підтримав вимоги «РосУкрЕнерго».

«Газпром» може підіграти і українській стороні

У «Газпромі» Радіо Свобода заявили, що цю інформую не коментують. Однак, на думку російського політолога Станіслава Белковського, після того, як Україна та Євросоюз підписали угоду про модернізацію ГТС, Кремль використовує «спірний» газ, як інструмент тиску. Але якщо Київ піде на поступки, Москва може підіграти у Стокгольмському суді і на користь української сторони.

«Якщо «Газпром» та Володимира Путіна позиція уряду (України) влаштовує, вони можуть змінити саму природу позову і остаточно відмовитися від нього шляхом тиску вже на Дмитра Фірташа та його партнерів», – зазначає Станіслав Белковський.

А вже депутат Держдуми Росії Сергія Маркова каже, що, «Газпром» не підтримуватиме «РосУкрЕнерго», оскільки сьогодні це невигідно Росії. «Ми говоримо «РосУкрЕнерго» – розуміємо «сім’я Ющенко», яка фінансує різноманітні політичні проекти: фальсифікація історії, підготовка державного перевороту, розкол православної церкви. Навряд чи Росія буде підтримувати «РосУкрЕнерго», прекрасно розуміючи, куди йдуть гроші, які отримує компанія».

Провокація Керемля?


У «Нафтогазі України» відмовилися коментувати ситуацію у Стокгольмському суді. А радник Прем’єра з енергетичних питань Олександр Гудима назвав інформацію про начебто підтримку «Газпромом» вимог «РосУкрЕнерго» провокацію Кремля. «Це є одним з елементів гри росіян, щоб і Європа, і Україна знали, що без них українську ГТС не можна розглядати, як предмет інтересів тільки України та ЄС», – зауважив Гудима.

«Газпром» є власником 50% акцій «РосУкрЕнерго», тож рішення Стокгольмського суду значною мірою залежатиме від позиції російського монополіста, зауважив у розмові з Радіо Свобода заступник міністра юстиції Євген Корнійчук. Що ж стосується самої судової справи, то, за словами пана Корнійчука, це довга процедура, яка триватиме не менше двох років.

(Київ – Прага)