Харківські профспілки вимагають погасити заборгованості із зарплати

Харківські профспілки провели першотравневий мітинг. «Ні зниженню життєвого рівня громадян!»

Харків – Близько трьох тисяч осіб зібрали профспілки на першотравневий мітинг у Харкові. Акцію вирішили провести сьогодні, оскільки на 1 травня, за словами організаторів, припадають поминальні дні. Основне гасло цьогорічного першотравня – «Ні зниженню життєвого рівня громадян!»
«Гарні лозунги: «Покращення життя вже сьогодні!» і «Україна для людей!». І що ми бачимо? Дійсно, життя людей стає кращим, але цих людей можна перелічити по пальцях!» – із цих слів одного з очільників Об'єднання профспілок Харківської області розпочався мітинг, присвячений Дню захисту прав трудящих. На площі Конституції у центрі міста зібралися представники промислових гігантів Харківщини, які й надалі балансують на межі банкрутства – заводу імені Малишева, електромеханічного, авіаційного, а також комунальних підприємств. Прийшла навіть студентська молодь.

«Зарплати маленькі, пенсії маленькі, а квартплата і все решта божевільні, все навкруги подорожчало»; «Купу проблем створили, і пенсії, і тарифи, і все лежить на плечах народу. Вони хочуть на плечах народу собі побудувати гарне життя!»; «Я думаю, що нічого не доб'ємось. Але прийшли спробувати!» – кажуть учасники мітингу.
Найболючіше питання на Харківщині, як каже голова Об'єднання профспілок області Сергій Тесленко, – борги із зарплати. Сума заборгованості на місцевих підприємствах щороку коливається в межах 150 мільйонів гривень.

70 відсотків боргів припадає на промисловість. Заводові імені Шевченка, що є державним підприємством, щоб виплатити людям гроші за останні три роки, навіть доводиться розпродавати обладнання та приміщення, а щоб надалі не нарощувати борги – масово звільняти робітників.

Профспілки просять – урядовці «працюють»
Ліквідувати усі зарплатні борги до кінця цього року – це одна з вимог профспілок, яку вони визначили у зверненні до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів. Окремими пунктами у резолюції, ухваленій на мітингу, вказана вимога встановити в країні реальний прожитковий мінімум, підвищити зарплати та пенсії, стабілізувати ціни на харчі, енергоносії та житлово-комунальні послуги, не допустити ухвалення пенсійної реформи, а також узгодити із профспілками новий Житловий та Трудовий кодекси. Крім того – виконати передвиборні обіцянки і зробити, нарешті, «Україну – для людей!»

«Рішення усіх кризових проблем відбувається за рахунок працюючої людини. Звичайно, на ту заробітну плату і пенсії, які на сьогодні визначені, людям дуже важко прожити. Тому одна з вимог – щоб мінімальний прожитковий мінімум відповідав реальному зростанню цін в країні», – сказав Сергій Тесленко.

Щороку на 1 травня профспілки ухвалюють подібні резолюції зі зверненням до влади. І навіть отримують відповіді від чиновників. Днями, як каже Сергій Тесленко, надійшов лист із Кабміну щодо перегляду системи нарахування заробітної плати. Урядовці відповіли, що «над питанням працюють».