Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура знайшла порушення закону про оплату праці на приладобудівному заводі Харкова


Працівники заводу імені Шевченка в березні пікетували приміщення обласної держадміністрації
Працівники заводу імені Шевченка в березні пікетували приміщення обласної держадміністрації

Харків – Прокуратура порушила кримінальну справу проти керівництва Харківського приладобудівного заводу імені Шевченка. Підприємство заборгувало працівникам зарплату з 2008 року. Вимагаючи зароблених грошей, робітники влаштовували вже не одну акцію протесту, а місяць тому навіть перекрили дорогу і заблокували проїзд до центру міста. Правоохоронці підозрюють менеджерів заводу у навмисній невиплаті зарплати. Тим часом на підприємстві почали масово звільняти людей.

Слідство з’ясувало, що гроші від виконання контрактів керівництво підприємства не спрямовувало першочергово на зарплату працівникам, а витрачало на інші цілі, порушуючи таким чином закон про оплату праці. Щоправда, кого саме з керівників підозрюють у незаконних діях (за останні три роки їх змінилося вже п’ятеро), прокуратура не називає.

Наразі борг на заводі імені Шевченка становить 23 мільйони гривень. Напередодні заборгованість трохи зменшили: за рахунок банківського кредиту у мільйон вісімсот тисяч гривень, що дозволило виплатити зарплату за червень 2009-го. Однак повний розрахунок отримали лише 99 працівників із понад півторатисячного коллективу. В найближчі дні гроші обіцяють ще 25 робітникам, повідомив голова профспілки заводу Віктор Вінников.

Тим часом працівники чекають розрахунку, щоб нарешті звільнитися і знайти кращу роботу.

«Ну дали б хоч якусь допомогу, щоб я звідти пішла на якусь іншу роботу. 26 років я пропрацювала на цьому заводі, нічого з нього не маю. А я мати-одиначка, житла не отримала. Живу на вісімнадцяти квадратних метрах у колишньому жіночому гуртожитку», – розповіла працівниця заводу Валентина.

До літа на заводі масово звільнятимуть людей

До літа на заводі планують звільнити ще кілька сотень людей – таким є план «оптимізації» штату, що його озучила місцева влада. Голова обласної державної адміністрації Михайло Добкін заявив, що на підприємстві залишать необхідний мінімум працівників – ймовірно, третину від нинішньої кількості.

«Таке завдання принаймні ставимо для того, щоб бути в тому графіку, який ми заявили, з погашення всіх боргів. У липні розрахуватися з усіма старими боргами і залишити на підприємстві таку кількість людей, яка зможе приносити підприємству прибуток», – сказав Добкін.

Щоб повністю погасити борги, завод розпродає обладнання і приміщення. Перші торги призначені на 22 квітня, від них планують виручити 5 мільйонів гривень. Ще близько 12 мільйонів сподіваються отримати від наступного продажу у травні. Решту грошей, яких не вистачає для повного розрахунку, підприємство має отримати від надходжень за виконані роботи.

Наразі, як повідомив новий керівник заводу Василь Лунін, «шевченківці» готуються до співпраці з заводом імені Малишева та Конструкторським бюро імені Морозова: виготовлятимуть прилади для танків та БТРів.

Обіцяє замовлення і Південна залізниця. Головне, щоб було кому працювати. Василь Лунін не приховує: серед головних завдань зараз, щоб із державного підприємства не розбіглися усі висококваліфіковані фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG