Керувати Абхазією складно навіть для Росії

Прага – Керувати Абхазією було складно не лише для влади в Тбілісі. Росія, яка визнала незалежність цього сепаратистського регіону Грузії, але має фактичний контроль над ним, уже встигла переконатися в тому, що абхази не виносять зовнішнього панування. Чи змінять позицію звичайних абхазців російські війська та гроші, якими наповнюється сепаратистська республіка?
Зубожіла після багатьох років економічних блокад та протистояння з Тбілісі невеличка Абхазія тепер виглядає як ласий шматочок для інвесторів. Низка абхазьких та російських прапорів, що майорять від морського бризу перед урядовими будинками в Сухумі, дають ясно зрозуміти, звідки будуть ці інвестори. Місцеві мешканці вже можуть показати, яка саме нерухомість цікавить російські компанії, і риторично запитують, чи не змінила Абхазія господаря, замість того, щоб дійсно насолоджуватися незалежністю.

Редактор і засновник опозиційної газети «Чеґемская правда» Інал Хашиґ говорить, що це не те, чого хотіли абхазці, які боролися за свою незалежність «не лише від Грузії, але й від будь-якої іншої країни».

«Ми погано розуміли, що відбувається того дня, 26 серпня минулого року, коли Росія нас визнала. Це був емоційний підйом. Лише потім ми зрозуміли, що це не, те, чого ми хотіли. Раніше, хоч нас ніхто і не визнавав, ми були незалежні, тепер, визнавши нас, Росія хоче нас проковтнути. Це відбувається на економічному, політичному, соціальному та військовому рівні. Кожного дня ми стаємо дедалі більш залежними», – наголошує Інал Хашиґ.

На 250 тисяч населення 5 тисяч російських вояків

Залежність помітна у багатьох речах. Більшість абхазів мають російський паспорт. Російський рубль є офіційною валютою Абхазії. Спілкування відбувається переважно російською мовою, російське телебачення домінує в телеефірі. У регіоні, де лише 250 тисяч населення, розташовані 5 тисяч російських вояків.

Разом із військовими йдуть і великі компанії та гроші. Обіцяний загальний пакет допомоги Абхазії від Росії сягає 68 мільйонів доларів. Компанія «Роснєфть», що має тісні зв’язки з російським урядом, уже підписала угоду з урядом Абхазії на розвідку і видобуток нафти на морській території, яку контролює Сухумі.

«Нас турбує експансія російського капіталу»

Влада Абхазії всіляко підтримує інвестиції, але опозиційний депутат Беслан Бартелія попереджає, що вони можуть мати і зворотну сторону.

«Нас турбує експансія російського капіталу, чому активно сприяє влада, –каже він. – Ми побоюємося, що це може призвести до того, що у суспільстві сформується думка, що абхазам тут нічого не належить. Це може спричинити зростання антиросійських почуттів, чого б нам не хотілося».

Деякі угоди з Росією викликали бурхливі протести серед опозиційних партій у парламенті, які пообіцяли переглянути їх під час процесу ратифікації.

Як говорять місцеві аналітики, найвиразніший тест на незалежність від Москви буде тоді, коли в грудні абхазькі виборці обиратимуть свого першого президента після визнання Росією їхньої незалежності. Вони нагадують при цьому про попередні вибори, на яких промосковського кандидата переміг більш популярний нинішній президент Сергій Баґапш. Тоді Москва погрожувала мало не блокадою регіону – як покаранням виборців за неслухняність.

(Прага – Київ)