Доступність посилання

ТОП новини

Грузія заявляє про «шантаж» Росії в ООН


Посол Грузії при ООН Олександр Ломая
Посол Грузії при ООН Олександр Ломая

Прага – Знову розгорівся конфлікт між Тбілісі і Москвою на міжнародній арені. Грузія звинувачує Росію у тиску на Генерального секретаря ООН з метою змінити текст звіту про Грузію. Москва звинувачення відкидає.

Якщо спершу в проекті звіту ООН йшлося про Абхазію як про частину Грузії, то тепер таке формулювання зникло. Посол Грузії при ООН Олександр Ломая висловив жаль через те, що міжнародна організація піддалася «шантажу».

«Як ми бачимо, Росія погрожувала вийти з останнього раунду женевських переговорів за день до того. як опублікували звіт. Ми стривожені тим, що Росія скористалася останнім раундом цих переговорів для того, щоб маніпулювати заголовком і змістом звіту ООН. Дуже прикро, що Секретаріат піддався шантажу з боку Росії», – заявив грузинський дипломат в інтерв’ю агенції «Ройтерз».

Зі свого боку, Росія називає це звинувачення фальшивкою, яка не має нічого спільного з реальними подіями. А в секретаріаті ООН посилаються на Хартію ООН, яка забороняє державам давати подібні вказівки. Там кажуть, що рішення змінити текст міжнародного звіту про Грузію ухвалив Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. Він, мовляв, запропонував нейтральну назву, яка була б прийнята чи принаймні найменш образлива для сторін.

Абхазія та Південної Осетія проголосили незалежність від Тбілісі минулого року після російсько-грузинської війни. Їх визнають як окремі держави лише Росія та Нікарагуа.

Важелі тиску: нова абхазька місія ООН і перевибори Генсека?

Офіційне Тбілісі наполягає, що зміна позиції ООН, яка раніше завжди згадувала Абхазію як грузинську територію, підриває територіальну цілісність Грузії та її суверенітет.

Нині в Абхазії від ООН перебуває 129 військових спостерігачів і 16 радників для правоохоронних органів. Але їхній мандат закінчується 15 червня і тепер Рада Безпеки ООН має вирішити, чи його припинити, чи продовжити.

Вже в інтерв’ю грузинській редакції Радіо Свобода посол Грузії при ООН Олександр Ломая заявив, що Росія погрожувала накласти вето на нову абхазьку місію ООН, щоб вплинути на позицію Пан Ґі Муна. Грузинський дипломат також навів неперевірену інформацію про те, що Росія попередила про можливу відмову від підтримки кандидатури Пан Ґі Муна на нових виборах Генсека ООН. Підтвердження цих даних із незалежних джерел немає.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG