Під час кризи Україна потребує економістів. Небагато, але якісних

Київ – Потреба у фахових економістах в Україні під час кризи стрімко зростає. Але роботодавець шукає висококласних фахівців із досвідом. А таких – не так вже й багато. Чи не в найгіршій ситуації випускники економічних спеціальностей, які цього року можуть не знайти в Україні роботи. Проте конкурси на економічних факультетах лишаються високими.
Економічний факультет Київського Національного університету імені Шевченка вручив дипломи «магістра економіки» 320-м своїм випускникам. Диплом «магістр економіки» в Україні запроваджено вперше. Київський Національний дав найбільше фахівців із економічних спеціальностей для Секретаріату Президента, апарату Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Національного банку та інших державних установ.

Проте в умовах світової економічної кризи навіть студентам, які слухали лекції викладачів-академіків та перемагали в загальнодержавних конкурсах, доведеться виборювати своє місце під сонцем.

Втім випускники не втрачають оптимізму. Більше того, вірять, що саме їм судилося виводити країну з кризи, а деякі – вже й виводять.

Найкращі економісти – знайшли роботу ще студентами

Магістр економіки на ім’я Мар’яна. Ïї спеціальність – менеджмент і організація. Роботи поки не знайшла, але в успіху не сумнівається.

«Вся економіка залежить від правильної організації. Ми піднімемо економіку України! А знайти роботу не проблема – було б бажання», – переконана випускниця.

Ігор, випускник спеціальності «економічна теорія», власник червоного диплому. Він навіть радіє, що йому судилося почати працювати в умовах економічної кризи. До речі, роботу Ігор вже знайшов.

«Економісти потрібні завжди, – каже він. – А в умовах кризи вони мають нагоду пропонувати рецепти, як з неї вийти. В мене такі рецепти є, але про них довго розповідати.... Роботи достатньо: я влаштувався ще студентом, і зараз в мене дві співбесіди, бо пропонують кращі умови».

Так само оптимістично налаштована інша випускниця економічного факультету, на ім’я Саліондарі. «Під час кризи хороші економічні фахівці потрібні навіть більше, ніж раніше. Звісно, є труднощі з пошуком роботи за спеціальністю, але хороші речі ніколи легко не даються!», – зазначає Саліондарі.

Потреба в економістах «профі» більша, ніж рік тому – роботодавці

Зараз, як ніколи, для роботодавця більше важитиме не диплом, а досвід і професіоналізм, вважає голова Федерації роботодавців України Василь Надрага.

«Диплом – лише формальність. Головне – спроможність працювати, бути економічно ефективним робітником. Справді, Державний центр зайнятості повідомляє, що економістів та юристів значно більше, аніж вакансій. Але потреба у фахових економістах сьогодні навіть більша, ніж рік тому», – наголошує Василь Надрага.

Ще до кризи на українському ринку праці був надлишок економістів, а з 2009 року він став ще більшим через масові скорочення, говорять в Державному центрі зайнятості. Водночас вакансій з позначкою «економіст із досвідом роботи» й зараз можна побачити чимало. Тим часом, конкурс абітурієнтів на економічні спеціальності залишається високим. І він суттєво перевищує попит на таких фахівців.

(Київ – Прага)