Доступність посилання

ТОП новини

В українських вишах почалась вступна кампанія


Київ – Упродовж місяця, до 29 липня, випускники можуть офіційно подати документи для прийому до вишу. Серед них обов’язково потрібно мати сертифікат із результатами незалежного тестування.

Киянин Олег Крикун обрав для себе спеціальність «Екологія» на інженерно-хімічному факультеті Київського політехнічного інституту (КПІ). Він називає її своїм покликанням, хоча нині більшість абітурієнтів обирають спеціальність за популярністю.

«Найбільше зараз іде конкурс на економістів, на правників, юристів, але насправді я не бачу в цьому великого потенціалу, оскільки в нашій країні їх дуже багато, і вони не запитані, – зазначає Олег, – Інженерні спеціальності також повинні бути. В наш час гостро стоїть питання з екологією, якщо я вивчусь, то трішки, але зможу розв’язати цю проблему. В мене навіть вже є ідеї, але це поки маленький секрет».

Прийом за результатами тестування: «за» і «проти»

Олег Крикун сподівається, що для вступу до КПІ йому вистачить кількості балів, хоча планка тут досить висока. Загалом прийом документів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання сприймається неоднозначно. Якщо батьки та викладачі задоволені, то студенти нарікають на недоліки.

Киянка Людмила морально підтримує доньку, яка подає документи на факультет менеджменту та маркетингу: «Із тестами легше, – каже вона. – По-перше, є великий вибір, можна вибрати і кілька вузів, кілька факультетів. По-друге, тести здаєш один раз, а не випускні екзамени, а потім вступний екзамен ще раз. Для батьків та й для дітей це легше».

Втім сама абітурієнтка Люба Тарасенко іншої думки: «Батькам можливо легше, а студентам раніше можна було вчитись від сесії до сесії, а тут треба ходити на лекції, ставлять за все бали, потрібно здавати лабораторні роботи, треба вже вчитись».

Прохідний бал підвищили до 150

У КПІ обов’язковими є тести з української мови, математики та фізики. Остання – це специфіка інституту, адже київський «політех» є технічним закладом освіти. Крім того, вимоги до знань для вступу тут також підвищені, порівняно з іншими закладами. Якщо мінімальний прохідний бал тестування по Україні – 124, то в КПІ підвищили планку до 150 балів. (До слова, максимум балів при незалежному оцінюванні – 200).

Відповідальний секретар приймальної комісії Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» Валерій Можаровський наголошує: «Нам важливо не просто зробити набір, а набрати свого абітурієнта, який був би технічно підкований як з математики, так і з фізики. Тому що ми – технічний виш, і ми готуємо з розрахунку того, що студент після вступу вже підготовлений до навчання».

Більшість намагається вчитись за державні кошти, що називається на бюджетній основі. Втім якщо конкурс на обрану спеціальність буде великий і набраних балів не вистачатиме, абітурієнт має можливість вступити до вишу на комерційних засадах. Мінімальна вартість року навчання в університеті – 12 тисяч гривень.

Минулого року найбільший конкурс був на факультетах лінгвістики, соціології та права, менеджменту і маркетингу (від 6 до 9 осіб на місце). Всі три спеціальності не є профільними для технічного вишу. Оскільки цього року Міносвіти припинило державні замовлення на непрофільні спеціальності, сюди набиратимуть лише контрактників.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG