Грузія готується до візиту Байдена. Очікування влади і опозиції різні

Міхеїл Саакашвілі під час виступу перед парламентом Грузії, Тбілісі, 20 липня 2009 р.

Прага – Напередодні візиту віце-президента США Джозефа Байдена до Тбілісі президент Грузії пообіцяв своїм опонентам реформи. На дебатах у парламенті у понеділок увечері Міхеїл Саакашвілі виступив з цілою низкою пропозицій, які є відповіддю на звинувачення проти нього в монополізації влади. Що нового в цій пропозиції президента Саакашвілі і чому вона пролунала саме зараз, напередодні приїзду віце-президента США Джозефа Байдена? – це запитання до керівника грузинської служби Радіо Свобода Давіда Какабадзе.
– Опозиція якраз і говорить, що цей виступ саме й був приурочений до приїзду віце-президента Сполучених Штатів, що це був, так би мовити, піар такий собі, трюк з боку Саакашвілі і що насправді ці пропозиції ні до чого не призведуть. Так стверджує опозиція. Що Саакашвілі казав вчора увечері? Головним чином, він торкався теми дострокових виборів (щоправда, не президентських, не парламентських, а місцевих виборів) і, зокрема, говорив про те, що вибори мають бути проведені 30 травня замість осені 2010 року. Крім того, він запропонував змінити повністю виборчу систему і, скажімо, у великих містах проводити вибори мерів прямим способом, щоб народ, виборці, обирали самі напряму, а не через муніципальні ради. Крім того, дуже важливим є те, що він сказав, що треба сформувати Центральну виборчу комісію з урахуванням побажань і вимог усіх сторін політичної дискусії (між іншим, це вже деталь, але сама постать голови Центральної виборчої комісії – Тархнішвілі – і, власне, усунення його від цієї посади було і одним із найважливіших вимог після вимоги президентських виборів). Так що на цю поступку, як виглядає, він теж планує йти. Були ще інші пропозиції. Скажімо, про конституційні поправки, про судову реформу і про засоби масової інформації, наприклад, про те, що всім каналам телебачення має бути надане право мовити за допомогою супутникового зв’язку, щоб усі їх бачили і щоб не було розмов про те, що тільки кабельні телеканали можуть критикувати уряд.

– Давіде, Ви вже говорили на початку, що опозиція сприйняла цей виступ президента як такий собі «піар-трюк» перед приїздом віце-президента Сполучених Штатів. У зв’язку з цим виникає запитання: чого ж очікує опозиція від приїзду Джозефа Байдена, а чого очікує влада – чи ці очікування схожі, чи вони різні?

– Це дуже цікаве питання, бо дійсно, і опозиція, і влада абсолютно по-різному оцінюють візит віце-президента США. Опозиція каже, що Байден приїздить у Тбілісі для того, щоб, по-перше, попередити Саакашвілі, «щоб він не починав нової авантюри», маючи на увазі Південну Осетію і Абхазію, і, крім того, дуже чітко йому сказати, що треба проводити реформи, треба враховувати думку опозиції і т.д., що, мовляв, цей візит не на підтримку Саакашвілі, а навпаки, «щоб його утихомирити» і змусити його зробити якісь конкретні кроки. Що ж до очікувань влади, то вона оцінює візит Байдена як підтримку не тільки Грузії як країни, але й її керівництва як такого; і що це, окрім усього, ще й сигнал для Росії, що Сполучені Штати не будуть залишатися збоку в разі нового вторгнення російських військ на територію Грузії і що це в будь-якому разі – дуже важливий візит. І от у цьому пункті погоджуються всі, і опозиція, і влада, що це дуже важливий візит.

(Прага – Київ)