Новий дипломатичний скандал – спроба Росії залишити Чорноморський флот в Україні?

Севастополь – Київ – Україну покидає радник російського посольства з питань Чорноморського флоту Володимир Лисенко. Що це? Початок дипломатичної війни за зони геополітичного впливу чи просте закінчення повноважень? Думки експертів розділилися, а Міністерство закордонних справ України відмовляється від коментарів. У російському ж МЗС вважають, що Лисенко став розмінною монетою в міжусобицях українських політиків, і обіцяють різку відповідь.
Радник посла Росії в Україні з питань Чорноморського флоту Володимир Лисенко став відомим своїми неоднозначними заявами. Зокрема, нещодавно російський дипломат сказав, що зміна орендної плати за базування Чорноморського флоту Російської Федерації в Україні є прецедентом для перегляду угод щодо статусу Криму і належності його до України. Невдовзі після цього Володимир Лисенко отримав вимогу МЗС України покинути українську територію. Днями дипломат повертається до Москви.

За неофіційною інформацією з українських дипломатичних кіл, Лисенка відкликали до Росії в рамках планової ротації, оскільки він вичерпав максимальний термін свого перебування в Україні.

Раніше деякі українські видання пов’язували припинення повноважень Лисенка з серією випадків, коли українські правоохоронці затримували вояків Чорноморського флоту Росії за те, що ті перевозили українською територією ракети, бронетранспортери та інші озброєння, не узгоджуючи своїх дій з українською владою, як це передбачено в угодах про базування Чорноморського флоту в Криму.

МЗС та ЧФ Росії не дійшли спільної думки?

Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров в інтерв’ю російським ЗМІ зазначив, що озброєння перевозили у суворій відповідності до угод, а звільнення російського дипломата – спроба частини політиків України здобути симпатії виборців. І додав, що це «недружні дії на адресу Росії, і це питання не залишиться без наслідків».

Натомість головнокомандувач Військово-морськогого флоту Росії Володимир Висоцький порушення з боку флоту визнав. «Я визнаю, що за певними позиціями були порушення російської сторони. І главкомат збройних сил це буде розслідувати. Якщо виявимо винних осіб, покараємо їх серйозно», – заявив Висоцький.

Чи є однією з «винних осіб» радник посла Росії Володимир Лисенко? І хто спричинився до його відкликання, Росія чи Україна?

Речник МЗС України Василь Кирилич коментувати причини висилки російського дипломата відмовився. «Я вже коментував, говорив про це, що цю тему я не коментую. Щодо Чорноморського флоту, то це не має ніякого стосунку до від’їзду Лисенка», – зауважив він.

Дії Чорноморського флоту не можуть бути причиною виїзду дипломата, зазначає експерт Центру геополітичних проблем Чорноморського регіону «Номос» Сергій Кулик. «Конкретно з перевезенням ракет пов’язувати виїзд Лисенка не можна, – каже він. – Це компетенція головнокомандувача флоту, а не радника посла. Серед його функцій немає повноважень втручатися у повсякденне життя флоту».

Висилка дипломата як підстава для тиску на Україну

А політолог Віктор Небоженко бачить у цьому інциденті спробу спровокувати дипломатичну напругу під час візиту до України патріарха Кирила. Причому, така напруга вигідна і українським, і російським політичним колам. Погоджується з останнім твердженням і експерт з українсько-російських відносин Володимир Нагірний.

«Заяви Лисенка і перевезення ракет – все слід розглядати в комплексі, – наголошує Нагірний. – Це спроба встановити нові стосунки в питаннях Севастополя і міждержавних відносин довкола Криму. Російська сторона прагнула спровокувати скандал, щоб досягти певних позицій. Зокрема – продовження перебування Чорноморського флоту в Україні після 2017 року».

Експерт вважає, що прецедент із Лисенком – це лише один із елементів великої багаторічної стратегії, яку вибудувала Російська Федерація щодо Криму і Севастополя зокрема. За прогнозом Володимира Нагірного, наступними кроками з боку Москви стануть різкіші висловлювання у пресі на адресу України в російських ЗМІ, і, можливо, вимоги щодо відкликання когось із українських дипломатів із Москви.

(Київ – Прага)