Україна закуповуватиме тест-системи діагностики грипу А

Київ – Чотири українки перебувають на лікуванні з діагнозом грип A (Н1N1) у французькому місті Ізер. Як повідомляє МЗС України, стан хворих задовільний, їх ось-ось мають виписати. Радіо Свобода поцікавилося: чи могли хворі інфікуватися в Україні і чи має наразі країна усе необхідне для діагностування так званого мексиканського (або як його раніше називали – свинячого) грипу?
Наразі в Україні зареєстрували лише один випадок захворювання на новий грип. Все пройшло без ускладнень, молодий чоловік одужав.

А от встановити, чи паломниці з України інфікувалися грипом у своїй країні, а чи «підхопили» вірус вже закордоном – буде важко. Адже інкубаційний період захворювання може тривати від 1 до 7 днів і більше. Жінки ж прибули до Франції 31 липня і планували повернутися до України через місяць. Вони прямували до монастиря Нотр-Дам де ля Салет, що у французьких Альпах.

Є одна тест-система на сто визначень

Державна санітарно-епідеміологічна служба України продовжує перевіряти стан осіб, які прибувають із країн, на території яких зареєстрували випадки захворювання на новий грип.

Україна закупила іспанську тест-систему, розраховану на сто визначень. Необхідне ж лабораторне обладнання німецького виробництва надали Україні в якості допомоги Сполучені Штати Америки.

Обладнання розмістили у лабораторії вірусології та СНІД Центральної санітарно-епідеміологічної станції МОЗ України.

Завідувачка лабораторії Ірина Демчишина розповіла, що працівники лабораторії вже пройшли необхідне навчання.

Вона, зокрема навчалася у Каїрській лабораторії, де працювала безпосредньо зі штамом Н1N1.
«Лабораторне обладнання виробляють у Росії, США, Франції та Німеччині. Тест-системи виробляють теж вони. Але є й специфічні виробники, наприклад у США, які вже виробляють комплекти реагентів, необхідні для діагностування саме цього нового штаму вірусу грипу», – повідомила Ірина Демчишина.

Тендер на 50 мільйонів триває

Кабінет міністрів України, згідно з Указом Президента, виділив 50 мільйонів гривень на закупівлю необхідного обладнання та тест-систем, щоб забезпечити інші лабораторії.

Поки ще триває тендер на закупівлю та постачання і вирішується питання, чи отримають тест-системи регіональні лабораторії СЕС та інші діагностичні центри.

Після оголошенн пандемії нового грипу наразі ВООЗ встановила процедуру, за якою позитивний результат на наявність вірусу H1N1 ще проходить перевірку в одному з центрів всесвітньої організації.

За Україною закріплений центр у Лондоні.

Україна здатна самостійно виробляти тест-системи

Академік Ярослав Блюм, заступник директора Інституту клітинної біології та генної інженерії вважає, що українська наука здатна самостійно розробити тест-ситеми і навіть винайти вакцину проти нового грипу. Не вистачає лише ресурсів і волі держави.

«Ми – кваліфікована країна. І було б соромно сказати, що таких людей немає, – сказав Радіо Свобода Ярослав Блюм.

Просто фахівці розпорошені. «Є ветеринари в Аграрній Академії наук, але це не їхній профіль. Є дуже сильні фахівці в Національній Академії наук. Але всі вони займаються за своїми напрямками. Це Інститут біохімії Сергія Комісаренка, Інститут молекулярної біології й генетики Ганни Єльської та Інститут онкології Василя Чехуна. У них є високваліфіковані кадри й непогано оснащені лабораторії. Але цим установам і вченим для виконання таких завдань необхідне цільове фінансування і чіткі задачі», – наголосив академік.

Ярослав Блюм є генетиком із світовим ім’ям і поки що він не поділяє великої занепокоєності ВООЗ щодо грипу А (H1N1).

Між тим «Німецька хвиля» повідомила, що клініка університету німецького міста Майнц оголосила про початок загальноєвропейських випробувань дитячої вакцини проти так званого «свинячого грипу». Учасниками тестів, які проведуть в найближчі тижні, будуть 2 тисячі дітей. Але є підозра, що цей штам грипу переносять саме діти.

(Київ - Параг)