УЄФА не планує поки міняти господаря Євро

Проект львівського стадіону (фото прес-служби львівської міськради)

Київ – В УЄФА спростовують заяви, що Україна не отримає фіналу Чемпіонату Європи-2012. Кількість міст для проведення Євро-2012 також не зменшували, стверджує голова місцевого організаційного комітету Маркіян Лубківський.
Найкраща ситуація у підготовці України до Чемпіонату Європи зі стадіонами. Через два тижні у Донецьку відкриють перший новий стадіон до Євро-2012. Відкриття стадіону у Харкові заплановане на 5 грудня. Мер Львова заявив у п’ятницю про підписану домовленість з аудиторами розробити план забудови території навколо нового стадіону, сам стадіон будується тут за рахунок міського бюджету. Як відбувається реконструкція головної арени Києва, «Олімпійського», в понеділок має розглянути комісія Міністерства сім’ї молоді і спорту.

УЄФА не розглядає варіанту «Євро без України»

УЄФА не виношує так званого плану «Б», що передбачає проведення чемпіонату без України. А остаточне рішення, де буде проводитись фінал Євро-2012, головний орган управління футболом у Європі має ухвалити до кінця цього року.

Позицію УЄФА виклав голова місцевого організаційного комітету (установи, яка стежить за дотриманням стандартів УЄФА) Маркіян Лубківський. «УЄФА зацікавлена у проведенні турніру в 4 українських та в 4 польських містах, – каже він. Все залежить від нашої готовності досягнути тих мінімальних стандартів, критеріїв та вимог, які нам висуваються. УЄФА не вкладала б гроші у проект, який неможливо реалізувати».

Встановлення Міжнародного трансляційного центру (МТЦ) у Варшаві пан Лубківський пов’язує зі спрощеною митною процедурою, позаяк Польща є членом Євросоюзу, а трансляція вимагає перевезення через кордон чимало обладнання. Це рішення не передбачає проведення в польській столиці фіналу Чемпіонату Європи-2012, додає Маркіян Лубківський. «Місце розташування МТЦ не є визначальним для проведення фінального матчу до Євро-2012, – зазначає він. – Для організації турніру взагалі не важливо, з якої географічної точки буде передаватись телевізійний сигнал через супутник».

Раніше УЄФА неодноразово практикувала трансляцію матчів і проведення фіналу у різних містах. Зокрема, Євро-2000 транслювали з Амстердама, а фінал турніру відбувався в Роттердамі. Така ж ситуація спостерігалась під час чемпіонатів у 2002 та 2006 роках.

Ахіллесова п’ята України – аеропорти та дороги

Чи відбудеться фінал Євро-2012 на головній арені України, нині під знаком запитання.

Втім, колишній керівник Національної агенції з підготовки до Євро-2012 Євген Червоненко в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що не бачить в України перспектив отримати фінал. «Я не вірю, безумовно, – зазначив Червоненко. – УЄФА, Європа подивиться: «Ну добре, що над ними вбогими знущатись?» і дадуть 1-2 неключові матчі, не кажучи про фінал. Це буде велика ганьба».

За три роки до проведення Чемпіонату Європи з футболу проблемним місцем для України при підготовці до турніру залишаються аеропорти та транспортна інфраструктура. Містом-аутсайдером вважається Львів. Досі не відомо, з яких джерел буде фінансуватись там будівництво аеропорту. А в Києві, за словами міського голови Леоніда Черновецького, фінансування доріг «перебуває практично на нулі». Минулого місяця Кабінет Міністрів зменшив прогнозований обсяг фінансування програми підготовки до фіналу Чемпіонату Європи з футболу. Між тим, саме голова уряду Юлія Тимошенко взяла під власний патронат будівництво всіх об’єктів для проведення в Україні Євро-2012.

(Київ – Прага)