Влада Закарпаття проти будівництва нового пункту утримання нелегалів

Пункт тимчасового утримання нелегалів «Павшино», вже закритий (архівне фото)

Ужгород – Закарпатська влада ні за яких обставин не допустить будівництва у краї пункту для тимчасового утримання нелегальних мігрантів. Таку заяву вчора оприлюднив голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші. Він каже, що торік такий пункт закрили, і для цього було багато причин. А вже зараз міністр внутрішніх справ Юрій Луценко домовляється про будівництво нового такого табору в Закарпатті. Проти цього виступає і громадськість області.
Закарпатці кілька років домагалися закриття пункту тимчасового утримання нелегалів «Павшино» на Мукачівщині. Вони казали, що такий об’єкт псує туристично-рекреаційний імідж краю і викликає страх серед населення.

Місцеві правоохоронці скаржилися, що такий пункт у Закарпатті, яке межує з 4 країнами євроспільноти, лише сприяє розвиткові нелегальної міграції, бо від нього рукою подати до кордонів.

Зрештою, 4 грудня 2008-го усіх мігрантів із Закарпаття вивезли на Волинь та Чернігівщину. А вже зараз про необхідність відкриття нового пункту в області заговорив міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко.

«У нас є план передачі нам однієї з військових частин, що не використовується Міноборони, для побудови табору для нелегальних мігрантів», – каже Юрій Луценко.

Слова міністра насторожили закарпатців

Учора ж голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші підтвердив: з’явилася інформація, що на рівні міністерств внутрішніх справ та оборони ведуться переговори про передачу військового містечка поблизу села Дерцен Мукачівського району під новий пункт утримання нелегалів.

Обласну владу ніхто й ні про що не повідомляє. І це попри те, що вже підтвердився красномовний факт: за рік після закриття пункту тимчасового утримання нелегалів «Павшино» в області майже вдвічі зменшилася кількість спроб незаконного перетину державного кордону.

До всього цього додають свою точку зору лікарі. Вони нагадують, що нелегальна міграція несе з собою ще одну проблему – екзотичні хвороби.

«Найстрашніше те, що з нелегалами приходять сюди різноманітні й незнайомі нашому організмові хвороби. Кілька років тому був у Закарпатті спалах черевного тифу азійського походження. Наш імунітет до такого не готовий», – каже лікар Світлана Іваниця.

Учора голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші заявив, що обласна влада й мешканці не допустять побудови в краї нового пункту утримання нелегальних мігрантів.

Натомість голова ОДА вніс пропозицію до Міністерства оборони: краще хай військове містечко на Мукачівщині реконструюють під квартири для військових та міліціонерів, бо переважна більшість із них уже втратила найменшу надію бодай колись отримати житло.

(Ужгород – Київ – Прага)