Позачергова сесія: регіонали випередили бютівців

Депутати під час засідання позачергова сесія Верховної Ради у Києві, 13 січня 2009 року

Київ – Позачергове засідання парламенту в середу відбулося за сценарієм Партії регіонів. Ініційований ними розгляд проекту бюджету на цей рік ухваленням жодного рішення не завершився. Проте ситуацію використали для того, аби піддати нищівній критиці соціальну політику уряду.
Першою з ініціативою скликати позачергове засідання Верховної Ради виступила фракція БЮТ. Занепокоєння прихильників Юлії Тимошенко викликало виборче законодавство, яке дозволяє голосувати на дому. Це, на думку бютівців, відкриває шлях до масової фальсифікації результатів виборів.

Проте фракція Партії регіонів випередила опонентів і першою внесла пропозицію скликати позачергове засідання з іншим порядок денним.

Голова парламентського комітету з питань правової політики бютівець Сергій Міщенко каже, що регіонали випередили їх буквально на півгодини. «Тому сьогодні вони, як кажуть, банкують і святкують, – розповідав він у парламентських кулуарах. – Але у нас заява написана. У зв’язку з тим, що ми подали другими, то сьогодні будуть їхні питання, а наші – наприкінці. Але завтра повинні розглядатися наші питання».

Опозиція знову нагадала про соцстандарти

Відтак, замість виборчого законодавства, регіонали зажадали розгляду проекту держбюджету на 2010 рік. Розгляд питання супроводжувався організованими Партією регіонів акціями протесту під стінами парламенту та Кабміну. Тож, позачергове засідання парламенту їм вдалося перетворити на антиурядову акцію.

«Коли нам уряд Тимошенко повідомляє, що через відсутність бюджету неможливо працювати пенсійному фондові, то хочу повідомити, що пенсійний фонд не пов'язаний із держбюджетом, – зазначив народний депутат-регіонал Вадим Колесніченко. – Це окремий бюджет, який ухвалюється постановою уряду. Проте цього не зробили, і вже з 1 січня цього року пенсіонери недоотримають пенсії… Цілком природно, що ці гроші економляться урядом Тимошенко для організації виборчої кампанії».

У підсумку, жодне рішення щодо держбюджету ухвалене не було. Виконувач обов’язків міністра фінансів Ігор Уманський зазначив, що зараз розгляд проекту держбюджету надто заполітизований.

«Нажаль, Верховна Рада не схвалила власні бюджетні висновки. Жодна пропозиція народних депутатів підтримана не була, в тому числі, і ті пропозиції, про які ми весь час чуємо – щодо врахування закону про соціальні стандарти. Бюджетний процес на сьогоднішній день з огляду на передвиборчі перегони зупинено», – каже виконувач обов’язків міністра фінансів.

Імітація понаднормової роботи

Позафракційний народний депутат і кандидат на Президента Інна Богословська зазначає, що дві найбільші парламентські фракції – Партії регіонів та БЮТ – дарма ініціювали позачергове засідання парламенту.

«Це безумовно фарс, який розігрується двома гравцями. Тому що вони дійсно бояться результатів виборів, – говорить вона. – 50 відсотків українців досі не визначилися, за кого голосувати. Щодо БЮТ, то можна сказати, що саме вони й ухвалили цей закон про вибори і голосували ті норми, проти яких сьогодні виступають. Щодо Партії регіонів, то вони розуміють, що нема голосів для прийняття бюджету. Більше того, немає і самого бюджету!.. Якщо чесно, це агонія двох олігархічних кланів».

У позачерговому режимі Верховна Рада продовжить працювати 14 січня. Проте фракція БЮТ, якщо не дійде до розгляду змін закону про вибори, обіцяє це засідання проігнорувати.