Доступність посилання

ТОП новини

Виборчі комісії: робота під тиском


 Геннадій Луценко, Ігор Жиденко
Геннадій Луценко, Ігор Жиденко

Гості: Ігор Жиденко, член ЦВК та голови окружних і дільничних виборчих комісій Києва, Луцька, Донецької та Миколаївської областей

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Ірина Штогрін: 5 днів залишається до виборів.

Міжнародні спостерігачі кажуть: «У нас склалося враження, що для людей, залучених у виборчий процес в Україні, вибори – це дуже важливе завдання. Все робиться швидкими темпами, у цілому підготовка проходить нормально.

Єдиною критичною проблемою вважаємо питання фінансів, відсутність коштів на зарплати і транспортні послуги».

Пане Жиденко, в цілому Ви можете охарактеризувати ситуацію з коштами, з транспортом?


Ігор Жиденко: Що стосується коштів, то це найбільш поширене запитання. Ви знаєте, що були деякі проблеми. Але на сьогодні цих проблем не існує.
Ігор Жиденко: До дня виборів всі кошти будуть перераховані комісіям.

Як запевняють керівні посадовці держказначейства, до дня виборів всі кошти, які потрібні для організації виборів, будуть перераховані комісіям.

Справа за комісіями, щоб вони своєчасно затвердили і передали кошторис. І після того, як ЦВК затверджує кошторис окремих окружних комісій, кошти перераховуються на їх рахунки.

- Пане Луценко, Ваші співробітники отримали зарплату?

Геннадій Луценко: По-перше, я хотів би сказати, що хотілося б, щоб дійсно проблема з коштами не існувала. Але коли за дуже короткий час є можливість отримати кошти, то в дуже короткий термін їх дійсно слід у повному обсязі використати.

Геннадій Луценко
От, наприклад, є проблеми з тими, хто не встиг оформитися в члени ДВК, ті, хто не встигли оформити документи. Певне, що були зміни, якась ротація йшла до Нового року, і люди не всі отримали зарплату. Є питання: чи можливо буде отримати, доотримати?

Отже, новий рік почався, а проблеми ще тягнуться з того року.

- Тобто, гроші направили, але часу дуже мало, чи зможуть скористатися?

Геннадій Луценко: Так.

- Пане Жиденко, скандал, який прогримів на всю Україну, що на одну з дільниць у Хмельницьку надійшли кошти, а потім голова каже: кошти зникли. Половина коштів чи більша частина зникла.

Що там за ситуація?


Ігор Жиденко: Я не знаю, навряд чи це можна назвати скандалом.

Ігор Жиденко
Справа в тому, що дійсно тут є деякі об’єктивні факти. Ви знаєте, що ця виборча кампанія трохи незвична – вона проходить у той період, тобто на зрізі фінансових років минулого і наступного.

Відповідно до нормативних актів, які регулюють використання бюджетних коштів, ті кошти, які не використані у минулому бюджетному році, повертаються до бюджету.

Стосовно саме тієї ситуації в Хмельницькій області. Я розмовляв з головою окружної комісії. Чесно кажучи, тут є суб’єктивний фактор. На моє запитання, чому так сталося, він відповів: «По-перше, я ніколи не працював в таких умовах (знову ж таки на зрізі фінансових років) і хотів трошки зекономити на майбутнє».

- І він залишив гроші, а вони просто повернулися у бюджет?

Ігор Жиденко: Так, він не використав ці кошти, і вони повернулися до бюджету.

ЦВК, як було заявлено, що, нібито, ЦВК ці кошти забрала назад, цього факту не може бути взагалі.

- Тобто, на рахунок повернуть ці гроші назад чи ні, тепер уже проблема?

Ігор Жиденко: Тепер це вже не так просто все зробити. Якщо є кредиторська заборгованість за минулий рік, то вона буде погашена.

Яким чином там оформлено? Поки що наші фінансисти розбираються. Але в будь-якому разі щось якимсь чином це буде враховано, його потреби.

- Це професійність тих людей, які працюють зараз. І тут проблема, про яку давно говорили, що дуже багато людей, які в цьому році почали працювати, вони не мають великого досвіду.

Ми перед ефіром зв’язалися із головою окружної виборчої комісії №52 міста Горлівки Олександрою Ющенко (у них наразі нарада) і записали розмову з нею.

Для початку я запитала, хто пані Олександра за фахом?


Олександра Ющенко (переклад): Машинобудівник і кадровий працівник.

- Інженер і кадровий працівник. А Ваші колеги або ті, хто керує дільничними комісіями, це люди, які вже мали досвід у минулих виборчих кампаніях?

Олександра Ющенко: Так, у більшості. Педагоги, лікарі, інженери.

- Яка буде найбільша проблема для роботи окружних і, головне, дільничних виборчих комісій?
Олександра Ющенко: Найбільше хвилюємося, щоб була погода грана і щоб виборці прийшли.

Олександра Ющенко: Найбільше хвилюємося, щоб була погода гарна і щоб виборці прийшли, щоб було 50% і більше.

- Вчора виступав голова СБУ, який сказав, що СБУ вже встановила багато випадків, коли на членів виборчих комісій чинять тиск представники різних політичних сил.

Олександра Ющенко:
Я в своїй окружній комісії цього не бачила і не чула. У нас нікого не було. Приходять лише довірені особи, більше ніхто. Зі штабів у нас практично нікого не було ніколи. Тільки довірені особи приносять зміни на спостерігачів.

- От Ви з людьми зустрічалися, з тим колективом, з яким Ви працюєте, з головами дільничних комісій, Ви їх попереджали про те, що може бути тиск, про те, що вони мають дивитися, бо будуть спостерігачі, щоб не було ніяких порушень.

Олександра Ющенко: Обов’язково. Про все це попереджалося. Були тренінги. ОБСЄ проводив тренінг і ми.

- Пане Луценко, які люди працюють з Вами? Чи були випадки у вас, коли люди скаржилися на якийсь тиск або намагання, не дай Боже, порушити законодавство прямо, тобто підкупу і так далі? І як ви справляєтеся з цією ситуацією?


Геннадій Луценко: За фахом і досвідом роботи на виборах люди дуже різні. Є і ті, які прийшли перший раз, і зараз уже працюють головами дільничних комісій, і є навіть дуже молоді люди – 21-20 років – вони працюють головами. Але я не бачу в тому великої проблеми, тому що дійсно є дуже хороша…

Дійсно, зараз проходив тренінг ОБСЄ. Зараз у нас проходить тренінг на останні декілька днів, що лишилися, як вести документацію, як відповідати людям, як готувати себе і психологічно, і юридично до тих питань, що можуть виникнути під час виборчого процесу.

Відносно тиску, то я приєднуюся до думки пані Олександри Ющенко, що ми не відчуваємо такого певного тиску зі штабів певних кандидатів. Тому що на дільницях, на окрузі постійно в нас є довірені особи від кандидатів, є спостерігачі. Не відчувається.

Є просто співпраця. Може, вже всі втомилися від якого такого певного тиску. Зараз ми настроєні тільки на те, щоб організувати нормально вибори, пройти їх і все.

- Пане Жиденко, Ви досвідчений юрист. На Вашу думку, наскільки вагомим фактором для стабілізації ситуації, для того, щоб вибори пройшли законно, є те, що члени виборчих комісій є представниками різних політичних сил і тих, хто йде зараз у президенти, і тих, хто, можливо, не балотується?

Але наскільки ці люди готові, балансуючи на різних політичних інтересах, дотримуватися закону? Чи може це бути стабілізуючим фактором для дотримання законності?


Ігор Жиденко: Так, як Ви сказали з самого початку нашої розмови, це найбільш активна частина нашого населення, це найбільш активні наші громадяни, які працюють у виборчих комісіях.

Так, наше законодавство передбачає, що комісії формуються тими кандидатами, які балотуються, ну, і фактично політичними силами, які висувають, можливо, цих кандидатів.

На мій погляд, це в якомусь сенсі десь закладає, можливо, якийсь конфлікт, але члени виборчих комісій повинні знати, що коли вони вже стали членами виборчих комісій, коли комісія сформована, вони вже є незалежними, тобто, вони не є представниками того чи іншого кандидата.

- Вони є представниками України.

Ігор Жиденко: Так.

Комісія – це вже державний орган, на який покладена організація виборів. Тому саме вони не повинні, я думаю, що вони це знають, що мають діяти в рамках закону.

- Пані Світлано, скільки виборчих кампаній маєте у своєму досвіді?

Світлана Обрамюк: Я дуже давно вже працюю на виборах. Завжди працювала членом комісії, а на цих виборах я працюю головою комісії.

- Яка найбільша проблема, як Вам зараз видається, яка може стати на заваді нормального волевиявлення громадян?
Світлана Обрамюк: Значні неточності у списку виборців на сьогоднішній день.

Світлана Обрамюк: Значні неточності у списку виборців на сьогоднішній день. Є дуже багато померлих людей, людей, які не проживають за даними адресами…

(Скорочена версія. Повну версію «Вашої Свободи» слухайте в аудіозапису)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG