Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати обіцяють покращити відносини з Росією, але не кажуть як


Київ – Покращення відносин із Російською Федерацією – теза, яку в своїх передвиборчих програмах відстоюють майже усі найрейтинговіші кандидати на Президента. Проте, за словами експертів, так само провідні кандидати уникають конкретики щодо того, в який спосіб вони збираються ці взаємини покращувати.

Виняток становить хіба що чинний глава держави Віктор Ющенко, який не каже загальних фраз, натомість наголошує на виведенні Чорноморського флоту Росії з території України. Інші ж кандидати більш чи менш відверто кажуть про чинного Президента як про того, хто зіпсував відносини між Києвом та Москвою.

Віктор Янукович не лише обіцяє відновити дружні та взаємовигідні відносини з Росією, але й зробити російську мову другою державною. Юлія Тимошенко каже, що передумовою розвитку відносин із Росією має стати економічна співпраця. Сергій Тигіпко додає до цього необхідність припинити антиросійську риторику. Відновити не лише економічні, але й гуманітарні зв’язки та співпрацю у військово-промисловій сфері. Арсеній Яценюк пропонує, аби Київ став центром нових інтеграційних процесів на східноєвропейському просторі. В програмі він зазначає, що перед пострадянськими країнами, зокрема, Україною та Росією, стоять спільні завдання.

Свій стиль – лише у Ющенка

Проте, як відзначає політолог Кость Бондаренко, кандидати, кажучи про необхідність покращення відносин із Росією, уникають конкретики. «Насправді, вони не пропонують нічого, – каже він. – Тільки загальні фрази про покращення відносин. Кандидати намагаються уникати конкретики, бо це – зобов'язання, за які потім можуть спитати».

Керівник міжнародних програм Центру імені Разумкова Михайло Пашков погоджується з цією характеристикою, проте відзначає, що на загальному тлі вирізняється Віктор Ющенко.

«Найбільш чітко декларує свою позицію Віктор Ющенко, – каже пан Пашков. – Наприклад, він каже про те, що Чорноморський флот перебуватиме на нашій території лише до 2017 року».

Щодо іншої дражливої теми – газотранспортної галузі, то Віктор Янукович, Сергій Тігіпко та Арсеній Яценюк більш чи менш впевнено говорять про створення газотранспортного консорціуму. Натомість Віктор Ющенко категорично проти консорціуму. А Юлія Тимошенко наголошує, що газотранспортна система повинна залишатися у державній власності.

Кандидати уникають дражливих тем


Загалом, одна з особливостей цієї виборчої кампанії полягає в тому, що переважна більшість кандидатів намагаються уникати висловлювань про проблеми, котрі розколюють суспільство: вступ України до НАТО, визнання УПА, друга державна мова тощо.

На думку експертів, саме через це Віктор Янукович намагається пом’якшити свою позицію щодо другої державної мови. В його програмі є пункт про російську як другу державну. Проте в кількох інтерв’ю він зауважив, що не наполягатиме на внесенні відповідних конституційних змін. А натомість запропонує ухвалити закон, згідно якого російська стане офіційною у місцях компактного проживання російськомовного населення.

Так само обережно поводить себе Юлія Тимошенко. Зокрема, вона утримується від того аби коментувати тему визнання УПА. Проте це питання порушують на законодавчому рівні деякі депутати від БЮТ, що знаходить відображення у передвиборчій агітації за неї в західноукраїнських областях.

Політологи не бачать суттєвої різниці в програмових тезах кандидатів, які мають доволі загальний характер. Певні відмінності експерти знаходять у риториці – в манері промовляти.

«Звичайно, найбільш проросійськи звучить Янукович, – зазначає соціальний психолог Олег Покальчук. – Але він звучить не прокремлівськи. Просто його електорат має такі міфологічні очікування – наприклад, росіяни Криму. До реальної Росії це має доволі віддалене відношення. А ось Тимошенко радше прокремлівська, бо вона предметна – вона говорить про конкретні ситуації, зокрема, у газовій сфері».

Погляд з Москви

Російський політолог Станіслав Бєлковський, як і його українські колеги, так само вважає, що програмні засади провідних українських кандидатів щодо розвитку відносин із Росією є подібними.

«Принципової різниці я не бачу, за винятком Ющенка. І Янукович, і Тимошенко будуть досить толерантними до Росії. І в першу чергу – на риторичному полі. Я вважаю, що тут радше є відмінності у ставленні до культурних та ментальних питань всередині України», – зауважує московський експерт.

На думку Станіслава Бєлковського, потенційні переможці на українських президентських виборах мають приблизно однакові шанси покращити відносини між офіційним Києвом та Москвою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG