Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднання… навколо Тимошенко


Київ – Лідери 8 парламентських партій заявляють про «необхідність об’єднання національно-демократичних сил». Сьогодні вони виступили із відповідною заявою у Верховній Раді. Політологи пояснюють такий крок намаганням посилити позиції Юлії Тимошенко під час президентської виборчої кампанії.

Серед ініціаторів заяви «про необхідність об’єднання» – Партія захисників Вітчизни, ВО «Батьківщина», Європейська партія України, «Народна самооборона», партія «Реформи і порядок», «Християнсько-демократичний союз», Народний рух України та Українська соціал-демократична партія.

Голова Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін повідомив Радіо Свобода, що головною метою об’єднання є підтримка Юлії Тимошенко під час президентських виборів, а також спільна протидія спробам фальсифікацій. Зокрема, щодо можливості голосування удома.

«Я бачив, як цей сценарій уже впроваджується в життя. Зокрема, у Ширяєвському районі Одещини. Там було спочатку 34 заяви про бажання голосувати удома – хтось ногу зламав, хтось прикутий до ліжка з інших причин. Після ж оголошення рішення ЦВК вже 70 осіб виявили таке бажання, а потім ще 200 заяв принесли активісти Партії регіонів. Ми бачимо, що лише на цій основі можна очікувати 15% фальсифікацій. Це велика загроза для безпеки держави, адже таким чином і кандидата четвертого ешелону можна привести у другий тур», – стверджує Кармазін.

Заявка на нову парламентську більшість

Директор Інституту Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що 8 парламентських партій роблять абсолютно логічний крок.

«Якщо ці партії орієнтуються у своїй діяльності на Юлію Тимошенко і поодинці вже заявляли про це, то чому б відкрито не заявити про її спільну підтримку. Фактично Тимошенко може отримати таким чином нову заявку на формування нової парламентської більшості», – зауважив Бондаренко.

Натомість, директор Центру соціологічних досліджень «Софія» Андрій Єрмолаєв не вважає таке рішення парламентських партій справді дієвим.

«Для консолідації навколо одного кандидата треба було ще перед виборами напрацювати єдину платформу, потім робити пропозиції своєму кандидату, спільно готувати передвиборну програму. А так, за кілька днів перед виборами, це, швидше, виглядає як політтехнологічний хід, аніж як серйозний політичний крок», – наголосив Андрій Єрмолаєв.

Не ті тепер націонал-демократи

Політолог сумнівається, що це може стати початком об’єднання усіх національно-демократичних сили. Адже далеко не всі партії, які ще кілька років тому складали основу помаранчевої коаліції «Сила народу», сьогодні підтримують добрі стосунки з Юлією Тимошенко.

«І є велика різниця між складом групи підтримки Тимошенко і того об’єднання національно-демократичних сил, яке на Майдані підтримало демократичні зміни», – сказав Єрмолаєв.

Експерти вважають, що вже невдовзі, після заяви 8 парламентських партій про необхідність об’єднання можна очікувати контрзаяви від інших політичних сил, які також вважають себе національно-демократичними, але не готові гуртуватися навколо Тимошенко.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG