Ядерний саміт у Вашингтоні – рішення України «історичне»

Президент США Барак Обама вітає Президента України Віктора Януковича на ядерному саміті. Вашингтон, 12 квітня 2010 року

Нью-Йорк – У Вашингтоні завершився міжнародний саміт з проблем ядерної безпеки, в якому взяли участь лідери 47 держав. Вони обговорювали питання збереження й охорони запасів ядерних матеріалів і зброї, за якими активно полюють терористи. Саміт зібрався з ініціативи президента Сполучених Штатів Барака Обами.
Найбільшим досягненням саміту вважають той факт, що він взагалі відбувся. Вперше за 65 років у Вашингтоні скликали міжнародний форум такого представницького масштабу.

Погодившись з Бараком Обамою щодо глобальної загрози, учасники саміту приєдналися до заклику президента США посилити охорону ядерних матеріалів 47 країн-учасниць у наступні чотири роки. Щоправда, вони не уточнюють – як саме буде досягнуто цієї мети, але Обама заявив, що «американський народ відтак почуватиметься безпечнішим і решта світу буде безпечнішою» наслідком саміту. Причина, очевидно, та, що світові лідери усвідомлюють глибину небезпеки.

Як підкреслив президент Барак Обама: «Це – безпрецедентне зібрання для обговрення безпрецедентної загрози. Через 20 років після закінчення Холодної війни ми маємо до діла з жорстокою іронією історії. Ризик ядерної конфронтації між державами зменшився, але ризик ядерного нападу збільшився».

Справді, як зазначають експерти, якби терористам вдалося придбати невеличку кількість плутонію, розміром, скажімо, з яблуком, вони змогли б кинути бомбу, здатну знищити сотні тисяч людей. Учасники саміту у заключному комюніке пообіцяли «працювати спільно, аби осягнути універсальності Міжнародної конвенції протидій актам ядерного тероризму». Вони також підкреслили важливість поправки 2005-го року до Конвенції щодо захисту ядерних матеріалів.

Приклад України

Передбачається продовження зусиль у напрямку збереження й охорони ядерних матеріалів. У цьому контексті учасники саміту найвищою мірою позитивно оцінюють рішення України позбутися високозбагаченого урану й переобладнати атомні реактори під використання низькозбагаченого урану. Питання надійної охорони ядерних матеріалів вважають ключовою проблемою, оскільки наявність у руках терористів високозбагаченого урану є головною умовою створення атомної зброї.

Наступний саміт передбачено скликати у Південній Кореї 2012 року.

Як заявив у перебігу конференції Джон Бреннан, радник Білого дому з питань боротьби з тероризмом: «Наслідки та результати ядерної атаки можуть бути найвищою мірою руйнівними і довготерміновими. Тому здатність придбати ядерну зброю і застосувати її є найпершою й найбільшою метою терористичних угруповань».

Президент Барак Обама назвав рішення України «історичним». «Приклад України надихає», – заявила громадська організація «Ініціатива щодо ядерної загрози». За її підрахунками, Україна посідає 163 кілограми високозбагаченого урану, що вистачає для виготовлення десь семи ядерних бомб.

Український високозбагачений уран, за повідомленням «Нью-Йорк Таймс», мають вивезти до Росії, де його перероблятимуть на низькозбагачений для використання в реакторах. США фінансуватимуть постачання України низькозбагаченим ураном, а також спорудження нової дослідної установи.