Газ і свобода слова – головні теми під час переговорів Януковича у Берліні

Віктор Янукович і Анґела Меркель під час зустрічі в Берліні, 30 серпня 2010 року

Німеччина – Президент України Віктор Янукович відвідав з офіційним візитом Берлін. Під час зустрічі з канцлером Німеччини Анґелою Меркель йшлося передусім про розвиток економічних відносин і співпрацю в енергетичній галузі. Глава німецького уряду нагадала українському гостю також про демократичні «дефіцити» в його країні. Поки український Президент виступав у готелі «Адлон», на вулиці протестували студенти.
Віктор Янукович уперше відвідав Берлін після перемоги на президентських виборах узимку цього року. Після переговорів у відомстві канцлера він зустрівся також із федеральним президентом Крістіаном Вульфом і представниками ділових кіл.

«Можна сказати, що наші відносини базуються на дуже міцному й дружньому фундаменті, але ми маємо ще можливості й для того, щоб зробити їх інтенсивнішими», – сказала Меркель після зустрічі з Януковичем.

У Німеччині розглядають Україну, як важливу транзитну країну для транспортування російського газу до Європи. Меркель привітала пропозицію Президента України долучитися до модернізації української газотранспортної системи. Вона повідомила, що восени відбудеться українсько-німецький сировинний форум, на якому порушуватимуть це питання.

Україна може відігравати важливу роль у питанні покращення відносин із Росією, зауважила Меркель. Вона наголосила на важливості співпраці України, Європейського Союзу і Росії в енергетичному секторі.

Меркель пообіцяла «конкретну» співпрацю

Янукович закликав німецькі компанії інтенсивніше інвестувати в українську економіку. Він звернув увагу на те, що в російську економіку Німеччина вклала вже в 10 разів більше, ніж в українську, хоча Україна розташована ближче до Німеччини.

У відповідь Меркель вказала на важливість встановлення прозорих умов для економічної діяльності, необхідність вирішення правових питань та подолання корупції. Всі ці теми порушуватимуться й під час майбутнього німецько-українського економічного форуму.

Загалом німецький канцлер пообіцяла українському президентові «дуже конкретну» співпрацю й «прагматичне» розв’язання проблем, якщо вони виникатимуть. Меркель запевнила, що Берлін і надалі підтримуватиме Київ на його шляху просування в напрямку Європи.

А Янукович, у свою чергу, висловив побажання, щоб у майбутній угоді про асоціацію була закріплена також перспектива членства України в ЄС.

Януковичу нагадали про демократичні «дефіцити»

Під час зустрічі з українським Президентом канцлер Німеччини порушила також питання свободи слова в Україні.

«Я чітко наголосила, що стосовно певних демократичних процесів, особливо у сфері свободи преси й слова, у нас є кілька запитань, і ці питання ми дуже відверто обговорили», – сказала Меркель, виступаючи перед журналістами.

Янукович відкинув критику стосовно утисків демократії. Він сказав, що належить до тих, хто найбільше зацікавлений у розвитку демократії в Україні.

На «дефіцити» демократії в Україні вказала й група українських студентів, які вчаться в німецькій столиці. Вони влаштували акцію протесту перед готелем «Адлон», де виступав український Президент. В акції взяли участь також український поет Сергій Жадан та співачка й письменниця Ірена Карпа. Близько 50 осіб роздавали жителям Берліна й туристам листівки німецькою мовою, в яких говориться про зникнення журналістів в Україні, про візити працівників служби безпеки до ректорів і критикується Європа за те, що досі мовчить.

Місце проведення протесту було обране вдало, адже готель «Адлон» розташований біля самісіньких Бранденбурзьких воріт, де й без того завжди людно. Організатори акції залишилися задоволені. «Чимало людей, не тільки німців, але й англомовних туристів, підходили до нас і цікавилися проблемами, на які ми звертали увагу», – розповіла один із організаторів акції Олександра Бінарт.