Пенсіонери Старої Європи все частіше оселяються у «сонячних державах»

Брюссель – Кожен четвертий громадянин країн Західної Європи каже, що, будучи на пенсії, хотів би переселитися до Іспанії або на південь Франції. Інші країни, котрі також привабливі для осіб, що перебувають на заслуженому відпочинку, – Італія, Швейцарія, ба навіть США й Австралія. Про це свідчать результати опитування, проведеного Aon Consulting, компанією, що спеціалізується на дослідженнях прибутків та фінансових ризиків.
Про бажання переселитися до Іспанії чи Франції висловилася майже половина опитаних німців, британців та ірландців. Рейтинг популярних країн, де пенсіонери нерідко купують невеликі маєтки, також очолюють Італія, Швейцарія, а також Сполучені Штати й Австралія.

Як пояснюють експерти, зайняте населення Старої Європи може дозволити собі такий вибір завдяки цілеспрямованому заощадженню грошей на майбутню пенсію.

Крім того, додатковим стимулом до переселення ще й служать новітні системи комунікацій через інтернетну мережу та зростання кількості недорогих авіаперевезень. Як пояснив у інтерв’ю Радіо Свобода Олівер Роуландс, що є головою відділу пенсій у компанії Aon Consulting, це дозволяє пенсіонерам оселятися за кордоном і не відчувати відстані та не бути повністю відокремленими від родини.

Олівер Роуландс каже, що найчастіше спонукає європейських пенсіонерів змінювати місце проживання сонце й сухий и теплий клімат.

«На мою думку, причина проста – це кращий клімат, – каже представник Aon Consulting. – Люди прагнуть переселитися з холоднішого клімату до теплішого. Інша причина – приваблива соціальна система цих країн. Насамперед важливою для пенсіонерів є добра система охорони здоров’я».

Східна Європа живе сьогоднішнім днем

Значно менше громадян, що можуть собі дозволити, вийшовши на пенсію, переїхати, так би мовити до «теплих країв», – у державах Східної Європи та Балтії. Фахівці пояснюють це тим, що, скажімо, поляки чи латвійці поводяться з грошима менш відповідально та легше витрачають те, що могли б відкласти на той час, коли їхня трудова діяльність завершиться.

Тим часом, згідно з підрахунками статистичних установ, у Західній Європі про майбутню пенсію починають думати вже у 25–28 років, а відтак ретельно відкладають у середньому 10–15 відсотків щомісячного заробітку.

Водночас тенденція імміграції до Іспанії, Франції чи Італії все частіше починає турбувати уряди цих країн. Адже, скажімо, тільки на французьку територію останніми роками переселилися сотні тисяч пенсіонерів із сусідньої Великобританії та віддаленіших Сполучених Штатів. На тлі старіння свого власного населення влада вимушена адаптувати бюджети й переосмислювати всю соціальну політику.

Пенсіонери-патріоти – іспанці та французи


«Країни, де люди радо виходять на пенсію без намірів кудись виїхати, – це все ті ж Іспанія та Франція, – додає Олівер Роуландс. – Їхні громадяни вже мешкають у державах із гарним кліматом, а тому й нікуди не переселяються».

Це ж підтверджують цифри. Згідно з результатами досліджень Aon Consulting, майже 87 відсотків опитаних іспанців заявляють, що не хочуть змінювати місце проживання.

Також доволі патріотичними у цьому сенсі є громадяни Франції та ще Данії, з відповідно 81 та 73 відсотками відмов кудись емігрувати.