Доступність посилання

ТОП новини

Німці відпочивають задовго, вважають підприємці в Німеччині


Німеччина – Криза минула, й у німецькій економіці знову спостерігається піднесення. Більше того, представники підприємницьких союзів почали навіть закликати до скорочення відпусток: мовляв, фірми не встигають виконати всі замовлення.

Німецькі компанії можуть похвалитися вщерть заповненими портфелями замовлень. Фірми нині потребують кожного працівника, щоб вчасно виконати всі бажання клієнтів.

Проблема, однак, у тому, що нинішнє економічне піднесення збіглося з сезоном відпусток. І от деяким бізнесменам спало на думку: а чому б узагалі не скасувати частину відпустки?

Представниця Підприємницької спілки середнього бізнесу Урзула Фреріхс, зокрема, пояснила: «За те, щоб знову відбулося піднесення, відповідає передусім працедавець. Він забезпечує замовлення. Але водночас він дивиться, чи може взяти на себе таку відповідальність, чи впорається з усім. Тому працівники, в свою чергу, теж повинні нести частину відповідальності».

Більше за німців відпочивають лише шведи

Підприємці пропонують скоротити річну відпустку на третину. Нині німці мають право на щорічний відпочинок тривалістю в тридцять робочих днів.

У Європейському Союзі ще більше відпочивають лише шведи. Їхня відпустка в середньому триває тридцять три робочі дні.

Водночас німці дуже пізно виходять на пенсію, і в країні постійно точаться дебати про подальше збільшення пенсійного віку. Цей факт використали на свою користь супротивники пропозиції щодо скороченої відпустки.

«Такого не може бути, коли ми говоримо про те, що люди повинні довше працювати, але паралельно забираємо в них відпочинок, який їм необхідний для збільшення працездатного віку», – сказав, зокрема, Александер Кірхнер, представник профспілки працівників залізничного транспорту «Транснет».

Економісти стали на бік профспілок


Профспілкове об’єднання металургійної промисловості провело опитування серед своїх членів і з’ясувало, що 80 відсотків працівників скаржаться на перевантаження.

Профспілкові експерти не виключають, що така ситуація може врешті-решт призвести до частішого захворювання людей унаслідок стресу.

Якщо ж скоротити відпустку, то люди не встигатимуть відпочити від перевантаження, а це лише шкодитиме економіці, застерігають профспілки.

Критично пропозицію підприємців оцінили й економісти. Один із керівників Інституту економічних досліджень у Кельні Ганс-Петер Кльос вважає, що за рахунок скороченого відпочинку фірмам не вдасться досягти прискорення виконання замовлень.

Експерт пропонує зберегти відпустку такою, якою вона є, і надавати її найкраще одним шматком, а не розносити по два тижні на цілий рік.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG