Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: податкові надходження зменшили заборгованість


Німеччина – Приємна новина для міністра фінансів Німеччини. Внутрішня заборгованість цього року буде помітно меншою, ніж очікувалося, – приблизно на 20 мільярдів євро. Попри цей факт, кабінет міністрів у Берліні не має наміру послаблювати пакет заощадження державних коштів.

Федерального міністра фінансів Німеччини Вольфганга Шойбле останнім часом рідко можна було побачити в гарному настрої. Фінансова криза, стабілізація євро, консолідація бюджету – складні проблеми, які вимагають нелегких рішень. Тепер у Шойбле є непогана нагода посміхнутися: державна заборгованість цього року буде меншою майже на 20 мільярдів євро.

Такий розвиток пов’язаний з пожвавленням кон’юнктури й несподіваним збільшенням доходів внаслідок збору податків. «Отже, цього року ми можемо рахуватися з тим, що нам не доведеться мати справу з дефіцитом обсягом 80 мільярдів, який передбачено в державному бюджеті. Ми обійдемося десь 65-ма мільярдами кредитів», – заявив Шойбле.

Експерти вважають, що й у 2011 році така тенденція продовжиться, й державна заборгованість Німеччини становитиме вже 55 мільярдів євро.

Уряд зберігає вірність курсу на заощадження


Теоретично уряд країни міг би тепер дещо знизити планку заощадження – замість 10 мільярдів щорічно економити 7 мільярдів євро. Лунають вимоги знову щедріше витрачати гроші в соціальній сфері й підвищити зарплати: мовляв, німецька економіка є занадто залежною від експорту, й заради зменшення такої залежності варто підвищити рівень споживання на внутрішньому ринку; досягти ж цього можна тоді, коли люди матимуть більше грошей у власних гаманцях.

Консервативно-ліберальна коаліція, однак, не хоче відмовлятися від своїх цілей. Віце-канцлер і лідер лібералів Ґідо Вестервелле заявив: «Мене тішить те, що прагнення уряду повернутися до солідного фінансового становища тепер посилене економічним піднесенням. Це свідчить, що уряд рухається правильним шляхом».

Позитивну тенденцію економічного розвитку Німеччини підтвердив і Мюнхенський інститут економічних досліджень (ifo). За його підрахунками, цього року валовий внутрішній продукт зросте на 2,1 відсотка, наступного року – на півтора відсотка, що більше, ніж передбачалося раніше. Очікується й подальше зниження рівня безробіття – наступного року до 7 відсотків.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG