Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина заощаджує, як ніколи в своїй історії


Німеччина – Німці, як відомо, народ економний. Цей стереотип вони тепер вимушені підтверджувати на практиці. До 2014 року уряд Німеччини хоче заощадити 80 мільярдів євро. Подібного в історії цієї країни ще не було.

«Настали серйозні й тяжкі часи» – з такими словами звернулася до преси після дводенних урядових консультацій канцлер Німеччини Анґела Меркель. Разом із членами свого кабінету міністрів та експертами впродовж двох останніх днів вона розробляла найбільший в історії країни пакет заходів економії.

«Можу сказати, що нам вдалася унікальна річ. До 2014 року нам потрібно заощадити близько 80 мільярдів євро, аби наші фінанси міцно трималися на ногах у майбутньому», – сказала Меркель.

Заощадження торкнуться майже всіх сфер, за винятком освіти й науки. Найбільше зекономити планується на скороченні соціальних програм, особливо для безробітних. Так, вони більше не отримуватимуть допомогу на новонароджених, їм не доплачуватимуть за опалення, держава більше не платитиме за них внески до пенсійної каси.

Вестервелле: без заощадження не обійтися

Частину тягаря буде покладено й на плечі економіки: для атомної енергетики планується запровадити спеціальний податок; нові збори стягуватимуть із усіх літаків, які стартують із німецьких аеропортів.

Заходи заощадження не оминуть і державне управління. До 2014 року планується скоротити близько 10 тисяч робочих місць. Нині в Німеччині нараховується понад півмільйона держслужбовців.

Заступник канцлера Німеччини, лідер лібералів Ґідо Вестервелле визнав, що економити не подобається нікому. Однак, наголосив він, без такого кроку не обійтися. Урядові плани він назвав амбітними й солідними, але водночас справедливими й чесними. Вествервелле пообіцяв, що, попри плани заощадження, уряд не підніматиме ані податок на додану вартість, ані податок на дохід.

Ліва партія: кінець соціальної ринкової економіки


Заплановані заходи економії викликали неоднозначну реакцію. У той час як представники ділових кіл загалом позитивно оцінили наміри кабінету міністрів, соціал-демократи й Ліва партія заявили про відкритий опір.

«Існує стільки можливостей для покращення доходної частини бюджету. Їх варто було б вжити, а не вдаватися до скорочення соціальних витрат. Сьогоднішнім рішенням уряд поклав край соціальній ринковій економіці. Чесно кажучи, я обурений. Сподіваюсь, що такі плани наштовхнуться на широкий опір у суспільстві», – заявив голова фракції Лівої партії в Бундестазі Ґреґор Ґізі. Профспілки мають намір уже найближчими вихідними влаштувати перші демонстрації протесту.

До початку липня уряд сподівається розробити детальний план заощадження, який ляже в основу законопроекту державного бюджету на наступний рік. У середині серпня цим питанням займеться Бундестаг.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG