Доступність посилання

ТОП новини

Час випробовувань для євро


Прага – Європейська валюта євро потрапила у скрутну ситуацію у зв’язку з поточною фінансовою кризою в ЄС, яка найважче проявила себе в Греції. Питання сьогодні стоїть так, що євро або ж послабить свою життєздатність, наблизивши крах єврозони, або ж буде реорганізоване на твердій основі і залишиться однією зі світових валют.

У світі завжди були сумніви щодо успішності євро. Ця грошова одиниця тепер зв’язує разом 16 членів ЄС – від «китів» світової економіки, таких, як Німеччина, до слабких і невправних економік, як у Греції.

Криза в Афінах і масштабна заборгованість грецької влади проявили головний недолік євро, а саме – складність поєднання в одній кредитно-грошовій системі країн із величезними відмінностями у силі своїх економік.

У вівторок Греція отримала перші 14 з половиною мільярдів євро з надзвичайного кредитного пакету країн ЄС та МВФ, загалом на 110 мільярдів євро.

Ці ж учасники також домовилися про надзвичайний пакет майже на трильйон євро на випадок подібних криз в інших країнах єврозони.

Фондові біржі у всьому світі серйозно налякані ймовірною нездатністю Афін сплатити за своїми міжнародними зобов’язаннями й тим, що подібні проблеми назрівають ще й в інших країнах єврозони, таких як Іспанія чи Португалія.

Голова єврозони Жан Клод Юнкер заспокоював у понеділок увечері в Брюсселі журналістів, що на Піренеях готові до непопулярних суворих заходів для скорочення витрат та фінансової дисципліни.

За його словами, у єврозоні вважають, що заходи, ухвалені іспанським та португальським урядами, – сміливі кроки, які демонструють їхню достатню рішучість досягти врегулювання.

Бюджети країн єврозони мають суворіше контролюватися з Брюсселя

Все ж ширший погляд на проблему євро вимагає, як висловлюються деякі європейські лідери, більшого централізованого контролю над податковою політикою єврозони та більш контрольованого «згори» виконання бюджетів окремих країн єврозони, які до сьогодні самі і майже на свій власний розсуд розпоряджаються цими процесами.

Натяки на нові підходи до цього пролунали від комісара ЄС із кредитно-грошової політики Оллі Рена, котрий заявив фінській газеті «Гельсінґін Саномат», що у майбутньому зростання державного боргу членів єврозони мало б контролюватися уважніше з Брюсселя, щоб вчасно запобігти негативним процесам.

Канцлер Німеччини Анґела Меркель минулої неділі також закликала до зближення економічних порядків у країнах зони євро. «Ситуація змушує до масштабнішого регулювання. Але, на жаль, це припущення можливе лише через значні відмінності в економічній потужності і відповідній заборгованості різних країн єврозони», – сказала вона.

Тим часом Оллі Рен також попередив, що будь-яке «затягування ремінців» країн євро також небезпечне для хиткої поки що перспективи економічного відновлення цих економік після глобального спаду.

Криза євро відштовхує майбутніх потенційних членів єврозони – Британії, Данії і Швеції, які свого часу відмовилися переходити на спільну валюту. Нові члени ЄС такого вибору вже не мають і зобов’язані раніше чи пізніше виконати умови переходу на євро.

Цього тижня євро впало стосовно долара до чотирирічного мінімуму. Така ситуація негативно позначається, зокрема, на китайському експорті до Європи, бо й китайський юань різко зріс щодо євро.

А Європейський банк реконструкції і розвитку також попереджає, що скрута з євро ускладнює перспективу економічного відновлення в деяких країнах Центральної та Східної Європи.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG