Доступність посилання

ТОП новини

Греція отримає 110 мільярдів в обмін на «драконівську» економію


Жінка біля банкомата під час мітингу проти заходів суворої економії, Афіни, 29 квітня 2010 року
Жінка біля банкомата під час мітингу проти заходів суворої економії, Афіни, 29 квітня 2010 року

Брюссель – Проект фінансової допомоги Греції, довкола якого протягом останніх місяців точаться гарячі дискусії, нарешті наблизився до своєї реалізації. Вперше в історї для порятунку економіки окремої країни зберуть аж 110 мільярдів євро. Проте цей, так би мовити, «фінансовий кран» грекам можуть і перекрити, якщо виявлять, що їхній уряд не виконує принаймні однієї з цілої низки «драконівських умов», передбачених угодою з позичальниками.

Надзвичайно суворий план оздоровлення економіки Греції має врятувати не лише цю країну, але й всю розхитану зону спільної європейської валюти. Взамін трьохрічних грошових позик греки мають скоротити свій бюджетний дефіцит із 14 до 8 відсотків вже наступного року.

Міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну заявляє, що Афіни вже розпочали рішуче скорочувати витрати.

«У першій половині року ми скоротили дефіцит на 40 відсотків замість 30, як передбачала попередня програма, – каже грецький міністр. – Ми розпочали ґрунтовну податкову реформу. Тож зрозуміло, що грецький уряд робитиме все необхідне, щоб виконати всі міжнародні зобов’язання. Минулі місяці – це доказ нашої рішучості. Ми – члени зони євро і беремо на себе всю відповідальність».

Монетарна пожежа

План суворої економіки, представлений вчора у Брюсселі лідерами Греції, включає справді безпрецедентні заходи. Тридцять мільярдів євро Афіни мають зекономити вже протягом наступних трьох років.

Найбільшу жертву принесуть держслужбовці. Їхні зарплати частково заморозять, а премії скасують. Наслідки цього плану відчує і весь народ, бо суттєво зростуть податки, особливо на автомобільне пальне, тютюн та алкоголь. Греків чекає також істотна пенсійна реформа, за якою свою трудову діяльність вони припинятимуть тільки у 65 років.

Проте нинішня, образно кажучи, «монетарна пожежа», якої зазнає Греція, може перерости у пожежу соціальну. У грецьких містах проходять акції протесту, які обіцяють перетворитися на повний параліч усіх сфер грецької економіки.

Саме ретельне виконання всіх пунктів угоди, як висловилася німецький канцлер Анґела Меркель, «до останньої коми», між Грецією, країнами зони євро та МВФ, і є умовою надання 110 мільярдів євро позики. Тридцять мільярдів Афіни отримають вже найближчим часом, щоб до 19 травня погасити борги по облігаціях перед міжнародними банками.

Як заспокоїти світові ринки?


Тим часом решта єропейських країн має надію, що світові ринки заспокояться та припинять атакувати інші сумнівні економіки Єврозони, зокрема, Іспанії та Португалії.

Як напередодні пояснив журналістам після зустічі з партнерами по євро міністр фінансів Бельгії Дідьє Рейндерс, саме це і є головним аргументом допомоги Греції.

«Ми не впевнені, що повністю уникнемо ризику, – заявив бельгійський міністр. – Треба зберігати спокій та будь-якими способами запобігти швидкому поширенню «грецької хвороби». Якщо з цим нічого не робити, то в небезпеці опиниться і купівельна спроможність, і зайнятість, та й вся економіка зони євро. Мова йде про безпеку нашої спільної валюти».

Тому на прикладі Греції попереджають й інших країн-учасниць зони євро. Віднині усі 16 держав монетарного союзу змушені будуть ретельно дотримуватися бюджетної дисципліни. Це питання, зокрема, буде у програмі надзвичайного саміту країн єврозони, що запланований на п’ятницю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG