Доступність посилання

ТОП новини

Хто врятує Грецію


Канцлер Німеччини Анґела Меркель хоче побачити план розвитку Греції
Канцлер Німеччини Анґела Меркель хоче побачити план розвитку Греції

Прага – Попри обіцянки і безкінечні переговори, грецька економічна криза лише підштовхує країну все ближче і ближче до фінансової прірви. 19 травня Греція має сплатити черговий транш свого боргу… але чим це зробити, якщо в країні немає грошей? Країни єврозони обіцяли Греції 45 мільярдів євро, але найбільший економічний рушій Європи, Німеччина, не хоче викидати грошей на вітер. Німеччина вимагає від Греції ще суворіших скорочень та внутрішніх заощаджень, якщо вона хоче отримати хоч цент німецьких грошей.

На неї тиснуть уже тривалий час. Але вона не здасться. Вона – це не Греція, а канцлер Німеччини Анґела Меркель. Пані Меркель однозначно заявляє: перш ніж виділити Греції пакет порятунку, вона хоче бачити далекоглядний затверджений план, як жити в рамках своїх можливостей.

«Я кажу цілком чітко: Німеччина допоможе, якщо будуть виконані передумови. Для цього потрібно кілька днів, це треба продискутувати спокійно, з відповідною розважливістю та рішучістю. Це тому, що тільки якщо ця програма буде ефективною, це дасть шанс забезпечити тривалу стабільність євро. Німеччина відчуває величезну відповідальність за стабільність і міцність євро. Ми зробимо наш внесок. Але це не буде можливим, якщо Греція не зробить свого внеску», – заявила вона.

Канцлер Меркель переживає за порятунок євро, спільної валюти 16 країн-членів Європейського Союзу. Якщо у Греції буде дефолт, це матиме непередбачувані наслідки для спільної європейської валюти.

Греція шукає грошей у надзвичайних умовах

Тим часом грецький міністр фінансів Йоргос Папаконстантіну ламає собі голову більш пекучою проблемою – звідки взяти гроші для сплати наступної частини боргу.

«Це визначна дата для Греції – 19 травня вона має виплатити облігації в сумі 9 мільярдів євро. До того часу наші потреби запозичень покриті, але умови на ринках, я думаю, ви всі розумієте, цілком не дають можливості робити запозичення», – наголосив міністр.

Дійсно, фінансові ринки далі сумніваються в тому, чи зможе Греція виборсатися з кризи без дефолту. Інвестори вимагають все вищих і вищих, просто неймовірно високих, ставок за грецькі облігації.

Учора прибутки за 10-літніми облігаціями досягли 9,4 відсотків – це найбільший рівень від 2001 року, коли Греція увійшла до єврозони. Для порівняння, німецькі облігації, які вважаються найбільш безпечними, дають лише 3%. Газета «Файненшл Таймз» повідомляє, що дворічні грецькі облігації досягали аж 13,5% – це найвища ставка у світі.

Відповідаючи на вимоги Меркель, міністр фінансів Папаконстантіну каже, що Греція оприлюднить додаткові заходи з метою обмеження державного дефіциту та боргу, як тільки завершаться переговори про допомогу.

Міністр закликає греків повірити, що вихід є

Міністр також виступив на захист репутації самих греків, оскільки більшість людей вважає, що Греція сама винна в своїй ситуації.

«Це не країна міжнародних шахраїв, це не країна, що хоче жити в боргах за рахунок європейських платників податків. І, звичайно, це не країна без можливостей – це країна, що здатна багато на що, країна, яка вже засвідчувала свою здатність у минулому, і коли вона підніметься на ноги, вона зможе побігти в правильному напрямку. Пріоритетом є те, що саме ми, перш за всіх, мусимо вірити, що є якийсь вихід із наших проблем», – заявив міністр фінансів.

Тим часом у Греції не дуже радо зустрічають фінансові скорочення та фіскальну дисципліну, яку уряд намагається застосувати. Останні наразі, хто висловив невдоволення скороченням їхньої зарплати, стали військові пілоти. Сьогодні сотні їх одночасно пішли на лікарняний і не з’явилися на службу.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG