Доступність посилання

ТОП новини

Європейська фінансова система нагадує поїзд з кількома паротягами – німецький експерт


Прага – Грецька фінансова криза поставила перед Європейським Союзом питання про виживання не лише спільної валюти, але і самого європейського післявоєнного проекту, що досі хвалився своїми успіхами. Серед експертів, які попереджали про небезпеку ще до того, як спільну європейську валюту було запроваджено, – Йосеф Йоффе, редактор німецького щоденника Die Zeit. Радіо Свобода запитало його про те, в чому він вбачає головну причину сьогоднішніх проблем монетарного союзу.

– Проблема в тому, що виник монетарний союз без союзу фіскального. Це все одне що до одного потягу причепити кілька паротягів. Ніхто не є ведучим, але кожний тягне на повну потужність. А якщо якийсь ламається? Тоді його треба відключити. Але ми не можемо це зробити за умовами Лісабонської угоди. В монетарній угоді не передбачено, що когось можуть виключити. Всі покладаються на добру волю. І виходить так, що ніхто не скаже машиністу, який використовує занадто багато вугілля: зупинись, ти занадто багато витрачаєш, ти втрачаєш конкурентноздатність. Замість цього ми ще йому підкидаємо вугілля і опиняємося там, де ми є зараз. Ми будемо розплачуватися за марнотратство Греції ще кілька місяців, а потім все одно настане дефолт».

– Якщо ЄС допоможе Греції, чи це не стане поганим прикладом для інших?

– Є таке поняття як моральна шкода. Йдеться про спокусу надуживання ризиком, за який не тобі доведеться відповідати. Тобто ми говоримо: будь-ласка, живи собі без реформування свого ринку, без бюджетної дисципліни, без скорочення витрат, без усього того, що зробить твою економіку сильнішою і конкурентноздатнішою. І при цьому ми кажемо: нічим не турбуйся, ми тебе врятуємо. Добре, що це трапилося з Грецією, відносно малою країною, а якщо це станеться з Іспанією чи Італією? У цьому випадку Європейський Союз зазнає значних втрат. Розмір економіки важливий, але проблема у всіх спільна – вони живуть не за своїми статками».

– Як впливає монетарний союз на спроможність цих країн виплачувати свій борг?


– Ïхні проблеми посилюються монетарним союзом. Звучить парадоксально. Але раніше італійці могли просто девальвувати свою валюту і залишитись конкурентноспроможними. Але тепер вони такої можливості не мають. Це проблема з монетарним союзом – він виключає можливість девальвації в одній країні. Але це – один із найбільш дієвих монетарних механізмів. Тому Греція і опинилася у такій скруті. Найкраще для них було б вийти з монетарного союзу, але тут настали б інші проблеми.

– Дехто пропонує запровадити тимчасову можливість повернення до власної валюти, таких собі євро-канікул, за аналогією з податковими канікулами.

– Ніяких канікул не існує. Якщо ви це зробите, вам доведеться взяти і надрукувати кілька мільярдів драхм, чи нео-драхм. Але це – далеко не все. Вам потрібно вийти з цілої системи, що визначає монетарний союз. І якби Греція його покинула, назад би її не прийняли. Вони займалися приписками, щоб пролізти з монетарний союз і все спартачили, коли опинилися в ньому. Чи ви думаєте, що їх би прийняли назад після цього? Але проблема в тому, що ми знали, що вони махлюють із цифрами, і ми все одно їх прийняли до монетарного союзу. Тож нам треба звинувачувати самих себе.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG