Доступність посилання

ТОП новини

Грецька фінансова хвороба може заразити всю єврозону


Прага – Після того, як вчора рейтингове агентство Standard&Poor’s знизило рейтинг боргу Греції до так званого «сміттєвого» рівня, який прогнозує значний ризик неповернення, світові біржи впали на кілька відсотків. Аналітики вважають, шо це початок кінця, грецька фінансова криза виходить з-під контролю і може зачепити не лише економіки країн єврозони, а й увесь світ.

Коли рейтингове агентство знижує вартість державних облігацій до «сміттєвого» рівня, це значить, що дана країна не спроможна віддавати свої державні борги. Саме тоді починають вживати це страшне слово, якого бояться усі – дефолт.

Вчорашнє зниження вартості грецького боргу запустило чергову хвилю паніки на світових фінансових ринках. Нью-Йоркська біржа пережила найгірший день за останні три місяці, а європейські біржі пішли слідами американської.

Знизивши рейтинг боргу Греції, агентство Standard&Poor’s також знизило рейтинг державних облігацій Португалії, країни, яка, на думку багатьох, може скоро піти «грецьким шляхом». Цей крок лише збільшив побоювання, що грецька фінансова хвороба заразить інші слабкі економіки єврозони. Тут, зокрема, мають на увазі такі країни, як Ірландія, Іспанія та Італія.

Грецька криза підкошує євро

Ну і, звичайно, не можна в цій ситуації забути про євро. Кожна негативна звістка щодо Греції та інших слабких економік б’є по європейській валюті. Сьогодні один євро коштує один долар і 31 цент, це найнижчий рівень від квітня минулого року.

Кожне негативне слово урядовця чи провідного економіста про цю ситуацію не лише знижує вартість євро, а й отримує своє відлуння на ринках. Таким чином заява головного економіста «Дойче Банку» Томаса Маєра про те, що «Греція увійшла в смертельну спіраль державного банкрутства» лише долила олії до грецької фінансової пожежі.

Німеччина, зокрема, не поспішає допомогти Греції. Німці скептично ставляться до грецьких обіцянок відтепер жити в своїх фінансових можливостях, а громадська думка не підтримує пакету порятунку Греції.

Канцлера Анґелу Меркель чекають важливі місцеві вибори в землі Північний Рейн-Вестфалія 9 травня, тому вона не квапиться роздавати гроші платників податків без відповідних гарантій з боку Греції. До того, щоб Німеччина дала Греції хоч цент, Меркель вимагає, щоб Греція чітко накреслила план майбутніх багаторічних скорочень і пояснила, як вона віддаватиме борги.

Без системних змін порятунку не буде

Міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну рішуче відкидає усі чорні прогнози. Він сподівається на порятунок Європи. Позики від ЄС та МВФ, що врятують країну, на порозі, наголошує він. «Зниження рейтингу не віддзеркалює справжній стан грецької економіки та фіскальної ситуації, чи рельного успішного завершення переговрів із Євросоюзом та МВФ, що станеться цими днями», – зауважив міністр.

Так само намагається заспокоїти усіх і голова Європейської ради Герман Ван Ромпей: все нормально, переговори тривають, дефолту не буде. Проблеми Греції вкотре розглянуть голови держав єврозони 10 травня, додав Ван Ромпей, виступаючи сьогодні у столиці Японії Токіо.

Тим часом голова МВФ Домінік Стросс-Кан заявив, що Греція має усвідомити, що впорядкування її фінансів буде «болючим і складним». Без допомоги Міжнародного валютного фонду греки опинилися б у безвихідній ситуації, сказав він в інтерв’ю французькій газеті La Tribune.

Однак багато хто сумнівається, чи порятунковий пакет, а це 45 мільярдів євро, щось радикально змінить. Адже грецький державнй борг сьогодні становить аж 300 мільярдів євро. Крім того, греки аж ніяк не хочуть погодитися на додаткові скорочення та ощадження.

Довідка:

19 травня Греція має виплатити облігації в сумі 9 мільярдів євро.
Країни єврозони та МВФ обіцяли Греції 45 мільярдів євро.
На сьогоднішній день грецький державнй борг становить 300 мільярдів євро.
  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG