Доступність посилання

ТОП новини

Європейські лідери кинулися гасити «пожежу» з євро


Прем’єр-міністр Греції Йоргос Папандреу
Прем’єр-міністр Греції Йоргос Папандреу

Прага – Грецький прем’єр-міністр порівнює ситуацію з малою пожежею, що готова вийти з-під контролю. Голова Організації з економічної співпраці та розвитку, що об’єднує розвинуті економіки світу, вважає, що ситуація подібна на поширення еболи, найзгубнішого вірусу, який знає людство. Вони мають на увазі ситуацію з грецьким боргом, який може, якщо обрушиться, поховати під собою не лише цю країну, але і спільну грошову одиницю, якщо не весь Європейський Союз. Експерти і політики говорять, що наслідки можуть бути найбільш непередбачувані.

Відголос грецької кризи став відчутний вже по всій південній Європі, від Мадрида до Рима. Курс спільної валюти впав до найнижчої позначки щодо долара від початку року.

Що б не сталося з грецькою борговою кризою, якщо не почати діяти негайно, наслідки можуть бути катастрофічними – це єдине, у чому погоджуються і політики, і експерти.

Постраждати може вся єврозона, попередив голова Міжнародного валютного фонду Домінік Строс-Кан. Після зустрічі з німецьким урядом та головою Європейського центрального банку в середу, він зауважив: «На кону, безумовно, економічна ситуація в Греції. Але не лише, бо Греція є частиною єврозони, тож на кону довіра до всієї єврозони. Тому ми повинні діяти швидко і рішуче».

За повідомленнями, Греція може потребувати близько 120 мільярдів євро, тобто суму, що втричі перевищує попередні очікування та відповідний пакет допомоги, який готували разом МВФ та країни єврозони.

До справи порятунку Греції та репутації єврозони залучаються і Сполучені Штати. У середу канцлер Німеччини Анґела Меркель обговорювала спільні «рішучі дії» з американським президентом Бараком Обамою.

Постраждати можуть всі, але греки найбільше

Професор Нью-Йоркського університету Нуріель Рубіні, який передбачив економічну кризу 2008 року, говорить, що грецька криза може мати наслідки для країн, які є далеко поза єврозоною, починаючи від Британії, яка є членом ЄС, і закінчуючи Японією та Сполученими Штатами.

Економісти, яких опитало агентство «Блумберґ», говорять, що європейським урядам буде потрібно зібрати близько 600 мільярдів євро для того, щоб приборкати кризу, яка набирає небезпечних обертів. Вони говорять, що можливо виникне необхідність скупити державні облігації Греції, або навіть відновити можливість для Європейського центрального банку надавати безлімітні кредити для банків.

Та найболючіші випробування нині чекають на саму Грецію і греків. Голова Міжнародного валютного фонду попередив, що порятунок прийде за ціну, що буде «болючою та складною». Він порівняв ситуацію в Греції до хвороби, а роль МВФ до лікаря, що виписує рецепт: «якщо ви думаєте, що можна звільнити лікаря, який прописує неприємні ліки, то це є абсолютна ілюзія». Бо без допомоги МВФ на греків, за словами Домініка Строс-Кана, чекає «неможливо тяжке» майбутнє.

Та навіть із допомогою МВФ ситуація буде складною, попереджає голова МВФ. Грецькі профспілки не погоджуються з бюджетними скороченнями і обіцяють великі протести.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG