Доступність посилання

ТОП новини

Порятунок Греції обійдеться в майже один трильйон доларів


Прага – Спільними зусиллями Європейський Союз та Міжнародний валютний фонд зібрали в перерахунку майже один трильйон доларів на допомогу Греції та іншим європейським країнам, які можуть потрапити до боргової кризи. Ринки відреагували схвально. Європейська валюта посилила свої позиції щодо долара. А головні центральні банки світу почали скоординовані дії для збільшення грошей в обігу.

Надзвичайне засідання міністрів фінансів країн Європейського Союзу тривало понад 11 годин і завершилося тільки під ранок у понеділок. Та новина, з якою вийшли міністри, потішила ринки. Спільний пакет допомоги, на який може розраховувати Греція, становитиме безпрецедентну суму – близько 750 мільярдів євро (майже 1 трильйон доларів).

Ринки відреагували зростанням цін на акції та передусім на спільну європейську валюту, щодо якої вже виникали серйозні сумніви. І були побоювання, що негаразди в Греції потягнуть за собою проблеми з іншими країнами. Курс євро підскочив відразу на три центи до 1,3 долара за євро у порівнянні з п’ятничними торгами. Як пояснюють аналітики, ринки не очікували, що сума допомоги буде такою значною.

Анґела Меркель, канцлер Німеччини, яка надала Греції найбільше коштів з-поміж європейських країн, пояснювала необхідність так екстрених дій захистом передусім самих німців. «Цей пакет призначений для посилення та підтримки нашої спільної валюти. Він безпрецедентний в історії євро та Євросоюзу. Ми захищаємо нашу валюту в екстреній ситуації. Нашим громадянам я хочу сказати так: ми захищаємо гроші людей у Німеччині», – наголосила Меркель.

Пакет допомоги складається з позичок та гарантій за підтримки Міжнародного валютного фонду. Країни єврозони нададуть 440 мільярдів євро, 250 мільярдів надасть Міжнародний валютний фонд і ще 60 мільярдів надійдуть від Європейської комісії.

План порятунку, чи віддалення кризи?


План розрахований на три роки, протягом яких 16 країн ЄС обіцяють підтримку урядам держав, які потрапили чи можуть потрапити в боргову кризу. Йдеться передусім про Грецію, але й також про Іспанію, Італію та Португалію. Ці країни, якщо вирішать скористатися допомогою, будуть змушені віддавати свій бюджет на перевірку МВФ та Європейського Союзу.

Комісар ЄС з економічних та монетарних справ Олі Рен заявив, що нинішні проблеми становили системний ризик для фінансової стабільності єврозони. Загроза, за його словами, нависла не лише над однією з країн, а над усіма 16 країнами, котрі користуються спільною валютною, і навіть над усім Європейським Союзом.

«Загалом фіскальні зусилля країн-членів ЄС, фінансова допомога Європейської комісії і країн-членів ЄС та дії Європейського центрального банку доводять, що ми спроможні захистити євро, чого б нам це не коштувало», – заявив Олі Рен.

Узгоджений план підтримали спільні дії центральних банків, які випустили більше готівки в обіг. На думку деяких ринкових аналітиків, дії Європейського центрального банку, який почав скуповувати борги європейських урядів, мають більше значення, ніж сам пакет допомоги. Щоправда, вони вказують на те, що ці дії не вирішать глибинну проблему, що лежить в основі кризи – Греція та деякі інші країни мають значно більший борг, ніж той, який вони здатні обслуговувати.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG