Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина готується міцніше затягувати паски


Канцлер ФРН Анґела Меркель і міністр закордонних справ Гвідо Вестервелле під час дебатів в Бундестазі, Берлін, 21 травня 2010 року
Канцлер ФРН Анґела Меркель і міністр закордонних справ Гвідо Вестервелле під час дебатів в Бундестазі, Берлін, 21 травня 2010 року

Берлін – Жоден німецький політик не сумнівається в тому, що без суворих заходів заощадження в майбутньому не обійтися. Занадто великою є державна заборгованість, яка виникла внаслідок ухвалення рятівних пакетів під час світової фінансово-економічної кризи. Позиції політиків і профспілок розходяться тільки в тому питанні, де саме слід заощаджувати.

До середини червня ще є трохи часу, потім канцлер Німеччини Анґела Меркель разом зі своїми міністрами хоче визначити головні напрямки бюджету на наступний рік. Заради досягнення бюджетної консолідації, заощаджувати доведеться майже в усіх сферах. За підрахунками федерального міністерства фінансів, нинішні запити окремих міністерств на дев’ять мільярдів перевищують попереднє планування.

Серед міністерств, де можна заощадити найбільше, у першу чергу називають оборонне відомство. Міністр оборони Карл-Теодор цу Ґутенберґ продемонстрував готовність до таких заощаджень. Аби не залишити наступним поколінням лише борги, він висловив розуміння того, що і його міністерству доведеться від чогось відмовлятися.

«Зрозуміло, що й ми будемо змушені відмовитися від того чи іншого проекту», – сказав цу Ґутенберґ у розмові з газетою «Hamburger Abendblatt».

Федеральний міністр фінансів Вольфґанґ Шойбле вбачає можливості для заощадження і в сфері соціальних гарантій. Враховуючи серйозність ситуації, він вирішив порушити цю тему, навіть попри всю її делікатність.

«Ми повинні так спрямувати наші соціальні системи, щоб вони спонукали людей до регулярної зайнятості, а не до протилежних дій», – наголосив Шойбле в інтерв’ю газеті «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

«Не економте на освіті»

Винятком для заходів економії, на думку більшості німецьких політиків, має бути тільки освіта й наука.

«Незважаючи на необхідність заощаджувати, ми повинні будувати наше майбутнє. Тому такі теми, як освіта й наука, залишатимуться головними для цього уряду й впродовж наступних років», – заявила канцлер Німеччини Анґела Меркель, виступаючи на конгресі Об’єднання німецьких профспілок.

Профспілки підтримали антикризовий курс німецького уряду. Однак голова Об’єднання німецьких профспілок Міхаель Зоммер закликав змусити «розкошелитися» банки й хедж-фонди, які власне й спричинили кризу, що за неї тепер доводиться всім розплачуватися.

«При всьому нашому розумінні відповідальності слід зауважити, що наше терпіння відносно необмеженого прагнення до збагачення й жадоби вже луснуло», – попередив Зоммер.

Поки що не відчувається напруги у відносинах між урядом Німеччини й профспілками. Однак ситуація може швидко змінитися, як тільки заходи заощадження торкнуться й соціальної сфери.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG