Московські сюрпризи для Віктора Януковича

Московський держунівеситет імені Ломоносова

Київ – Сьогодні Президент Віктор Янукович відбуває з візитом до Москви. Там для нього приготували сюрприз: диплом почесного професора Московського державного університету – найпрестижнішого російського вишу. Якщо донедавна зустрічі глав Росії та України мали підкреслено економічний характер, то тепер йдеться про посилення гуманітарної складової.
Президент України візьме участь у четвертому засіданні українсько-російської міждержавної комісії. Згідно зі статутом, засідання за головуванням глав двох держав мають проводитися двічі на рік.

Починаючи з нинішнього року, сторони вийшли на стабільну та конструктивну роботу цього органу, наголошує глава президентської адміністрації Сергій Льовочкін.

За його словами, планується обговорити розвиток двосторонніх відносин у політичній сфері, стан реалізації перспективних проектів у високотехнологічних сферах, а також гуманітарну взаємодію. Окрему увагу буде приділено впровадженню комфортних умов для громадян України і Росії при перетині ними кордону.

У Москві не бачать підстав для песимізму

Член парламентського комітету у закордонних справах депутат-нашоукраїнець Андрій Парубій вважає, що тон на цих переговорах задає російська сторона.

«Фактично, жодні з цих перегорів не ознаменували собою просунення українських інтересів у стосунках із Росією. І навпаки, кожного разу ми бачимо поступки зі сторони України. Кожна така зустріч закінчується здачею національних інтересів більшою чи меншою мірою», – каже Андрій Парубій.

Також українські та російські експерти констатують, що наразі кількість зустрічей глав держав не переростає в якість.

«В принципі, ті питання, які стояли на порядку денному двосторонніх відносин, так і залишилися: газовий консорціум, зниження ціни на газ, – каже керівник центру з вивчення громадсько-політичних процесів на пострадянському просторі при Московському державному університеті Олексій Власов. – Можливо, Москва буде порушувати питання про виконання домовленостей щодо російської мови. Судячи з активності пана Табачника, Президент із нього питає. І, вірогідно, міністр напередодні візиту нарощував те, що не зробили впродовж року. Тож, переходу від кількості до якості поки що немає. Але й приводів для песимізму з російського боку я не бачу».

Професура і діаспора

У ході візиту Президент України планує прочитати публічну лекцію в Московському державному університеті імені Ломоносова, після чого йому мають вручити диплом почесного професора.

Між тим, напередодні візиту Віктора Януковича Верховний Суд Російської Федерації заборонив діяльність і ліквідував громадську організацію «Федеральна культурно-національна автономія «Українці Росії», начебто за порушення статуту. Оглядачі ж зазначають, що українська організація проводила заходи, які не подобаються російській владі.

Утім, оглядачі з двох країн схиляються до думки, що цей епізод не зіпсує Віктору Януковичу вражень від візиту.