Янукович: Україна може вступити до Митного союзу з Росією

(Архівна фотографія) Президенти України і Росії, Віктор Янукович та Дмитро Медведєв, 4 жовтня 2010 року

Президент України Віктор Янукович заявив про можливість вступу України до Митного союзу Росії, Білорусі й Казахстану. Про це він сказав у п’ятницю в державній резиденції президента Росії Горки за наслідками проведення IV засідання українсько-російської міждержавної комісії.
«Коли мені ставлять, наприклад, питання, чи зможе Україна вступити до Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану, – це можливо. Але у нас є процедури, які ми маємо пройти в Україні, наприклад, (внести) зміни до Конституції, які можливі, і їх можна вирішити як у парламенті, так і, наприклад, на всеукраїнському референдумі», – зауважив Президент України.

Від 1 січня цього року в рамках Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС) діє Митний союз Росії, Білорусі і Казахстану. 6 липня 2010 року набрав чинності Митний кодекс Митного союзу.

********
Янукович запевнив Росію, що Україна – надійний транзитер газу

Україна запевняє Росію у своїй надійності як транзитера газу. Про це заявив Президент Віктор Янукович, відкриваючи четверте засідання українсько-російської міждержавної комісії в Московській області в Росії.

«Упевнений у тому, що Росія, будучи надійним постачальником газу не тільки для України, але й для Європи, в особі України має надійного партнера, який не створюватиме проблем, я сказав би так, для наших партнерів у Європі», – зазначив Янукович.

За його словами, для України дуже важливо, щоб її сприймали як передбачуваного партнера.

Водночас Віктор Янукович повідомив, що переговори між Україною та Росією, які стосуються газової проблематики, тривають.

********
Медведєв: інтеграція України в НАТО руйнує простір безпеки в Європі

Президент Росії Дмитро Медведєв заявляє, що інтеграція України в НАТО руйнує простір безпеки в Європі. Про це він сказав на спільній прес-конференції з Президентом України Віктором Януковичем за підсумками засідання міждержавної комісії.

«Безумовно, відносини між нашими країнами залежать від того, в яких альянсах ми беремо участь. У нас завжди була проста позиція з приводу участі України в Північноатлантичному альянсі – ми вважаємо, що це руйнує простір безпеки в Європі», – наголосив Медведєв.

За його словами, Росія завжди говорила про те, що для неї це важливе питання.

Як заявив Медведєв, позаблоковий статус України є абсолютно виправданим. При цьому він нагадав, що про це він сказав під час виступу на саміті Росія-НАТО в Лісабоні.

********
Янукович і Медведєв планують ще не раз зустрітися до кінця року

Президенти України та Росії ще проведуть до кінця року низку зустрічей, оскільки на порядку денному є дуже багато невідкладних питань, заявив Віктор Янукович.

«На порядку денному українсько-російських відносин поки що є невирішені питання. Багато з них ми з Дмитром Анатолійовичем сьогодні обговорили й бачимо перспективу їх вирішення. І я вважаю, що нам буде про що говорити ще до кінця цього року», – сказав Янукович.

Український Президент, зокрема, зазначив, що у глав держав буде можливість поспілкуватися під час саміту ОБСЄ в Астані, саміту СНД. «І ми хочемо грудень місяць фінішувати досить серйозно, щоб ми не втратили динаміку і в 2011 рік перейшли з готовністю далі продовжувати конструктивно обговорювати та знаходити взаємовигідні рішення», – сказав Янукович.

Крім того, Президент повідомив, що українська сторона готує стратегічний договір, який має бути наповнений реальним змістом, щоб «не заговорювали ці питання». За його словами, позитивні напрацювання за багатьма напрямами для такого договору вже є. «Дуже важливо їх формалізувати», – наголосив глава української держави.

Президенти України і Росії цього року зустрілися вже вдесяте, якщо не рахувати їхні зустрічі в рамках міжнародних самітів.